Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synden biter sig i svansen

Upplysande insändare av Elin Lundgren, riksdagsledamot för S i tidningen häromdagen.

Annons

Det är viktigt att påvisa felaktigheten i rutavdragen. Det är en realitet att de som nyttjar rutavdragen är de med de högsta inkomsterna. De med sämre ekonomiska förutsättningar får inte alls ta del av denna subvention.

Om man ställer de arbetstillfällen som växt fram genom rut i relation till den mängd arbetstillfällen som utlovades redan i valet 2006 av den borgerliga regeringen så förstår man att rut inte har varit någon egentlig skjuts för svensk arbetsmarknadspolitik. Det krävs en betydligt mer övergripande och mångfacetterad politik för att bygga Sverige starkt för framtiden. Den största nackdelen med rutavdraget är att det kategoriserar människor och bygger ett samhälle där klasskillnader är så påtagliga.

Jag som socialdemokrat tar avstånd ifrån en sådan utveckling då jag anser att arbetsmarknaden inte ska vara en arena för indelande av människor. Den politik som ska forma Sverige ska vara progressiv och inte regressiv. Regeringen har misslyckats med uppgiften och rutavdraget kan aldrig ersätta de mängder av arbetstillfällen som gått förlorade för att regeringen i stället valt att prioritera sådant som inte gynnar arbetsmarknaden. Privata vinster och lyx i form av billig städhjälp står högt på alliansens lista men synden biter sig själv i svansen. Sverige har stagnerat och det yttersta ansvaret för att få i gång maskineriet ligger hos regeringen men de har valt att titta bort. Passivitet leder oss ingenstans.

Cecilia Jonsson (S), Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons