Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sviket löfte om korttidsboende

Att få ett funktionshindrat barn är en av de svåraste situationer en förälder kan hamna i. Den som inte har den erfarenheten kan i sin vildaste fantasi aldrig ens komma i närheten av den utsatthet och de psykiska, såväl som fysiska, påfrestningar som medföljer den livssituation som präglar de familjer med en gravt handikappad familjemedlem.

Annons

Vi har följt korttidshemmet i Ljusdal sedan starten 1994 och konstaterar att under den tiden har det varit en förutsättning för att många familjer genom åren kunnat få den andhämtningspaus som krävts för att över huvud taget orka med sin vardag med ständig tillsyn, vaknätter, långa vistelser på sjukhus och andra institutioner samt en ständigt malande oro och känsla av otillräcklighet mot sina andra barn.

Vår förening arbetade tidigare intensivt för en flytt av korttidshemmet från Gärdeåsen, som knappast var någon lämplig plats för de kanske känsligaste barn vi har, där högljudda fester och andra störande aktiviteter var mycket vanliga och personalen tvingades städa lekplatsen från glasskärvor, fimpar och ölburkar innan man kunde gå ut, och vi blev mycket glada när flytten äntligen blev av.

Med de nuvarande lokalerna har dessa olägenheter försvunnit, men trångboddheten med ej anpassade lokaler för rörelsehindrade, dåliga förhållanden för personalen samt det redan nu stora antalet brukare – som dessutom kommer att öka inom den närmaste framtiden – kommer att ställa krav på större och mer ändamålsenliga lokaler.

Det är med anledning av detta vi ställer oss djupt frågande till ordföranden i omsorgsnämnden Marcus Evensson, när han på nämndsmötet 24 maj deltog, och försvarade ett beslut om att skjuta upp ombyggnaden av ett tidigare gruppboende på Mårtensgatan som skulle lösa dessa brister, och även öka kapaciteten så den kommande ökningen av brukare kan säkerställas.

Att vi finner hans ståndpunkt märklig är faktumet att han vid handikapprådets möte 6 februari, där han också var ordförande, informerade rådet att Mårtensgatan kommer att byggas om till ett funktionellt korttidsboende under 2012. Vid det tillfället blev vi i vår förening mycket glada, något vi knappast blev när vi slog upp tidningen i fredags.

Styrelsen Ljusdals FUB (Föreningen för utvecklingsstörda barn och vuxna)

genom Nils Johan Borrsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons