Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige lär av Fukushima

Den 26 april är det 25 år sedan den fruktansvärda kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Samtidigt finns bilderna på Fukushima-katastrofens mest akuta skede kvar på våra näthinnor. Den fulla vidden av vad som hände och händer i Fukushima vet vi inte ännu. Bara att det är en mänsklig, miljömässig och samhällelig katastrof av enorma mått.

Annons

Därför är det bra att kunna konstatera att i Sverige har vi slagit in på den förnybara vägen. Det är själva innebörden i den energiöverenskommelse som alliansregeringen träffade 2009. Så här står det: " För att minska sårbarheten och öka försörjningstryggheten bör ett tredje ben utvecklas för elförsörjningen, och därmed minska beroendet av kärnkraft och vattenkraft. För att åstadkomma detta måste kraftvärme, vindkraft och övrig förnybar kraftproduktion tillsammans svara för en betydande del av elproduktionen."

En kraftfull förnyelse av energipolitiken var nödvändig, dels mot bakgrund av klimatfrågan, dels mot bakgrund av 30 års svenska låsningar kring kärnkraften. Efter energiöverenskommelsen 2009 ser vi nu en kraftfull tillväxt av förnybar elenergi.

Sverige ligger för första gången på den globala 10-i-topplistan när det gäller ny vindkraft, främst tack vare de gröna elcertifikaten som vi var pådrivande för. Energimyndigheten bedömer att vi redan nu får 4 TWh el från vindkraft och år 2012 blir det 6 TWh vindel.

El från biobränsleeldade kraftvärmeverk växer så det knakar. Nu mer än 12 TWh per år. Bioenergin har i dag passerat oljan som Sveriges största och viktigaste energikälla.

Energiforskningen får mer pengar än någonsin. Från bottenrekordet med Socialdemokraterna på under 400 miljoner kronor är nivån nu drygt 1,3 miljarder kronor per år. Överlägset mest pengar går till förnybar el och energieffektivisering.

Spännande stora projekt får specialstöd, som Sebased vågkraftprojekt utanför

Vårt beroende av kärnkraften kommer steg för steg att minska. Samtidigt är det viktigt att understryka att så länge vi har kärnkraft så ska den omgärdas av strängast tänkbara säkerhet. Sverige ska lära av Fukushima.

Alliansregeringen har satsat kraftfullt på stärkt säkerhet vid svenska reaktorer. Två myndigheter har blivit en – Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), med ökade ekonomiska resurser.

Strålskyddsforskningen har stärkts. 2009 beställde regeringen genom SSM en internationell granskning av hela vårt kärnsäkerhetsarbete. Granskarna granskas. Förra året fick SSM i uppdrag att särskilt titta på det faktum att svenska reaktorer är rätt ålderstigna. Nu utökas det uppdraget med anledning av Fukushima. Sverige ska genomföra stresstesterna EU är överens om.

25 år efter Tjernobyl har vi i Sverige nu äntligen fått en politik där vi minskar vårt beroende av kärnkraft. Det är något Centerpartiet drivit på för.

Maud Olofsson (C)

partiledare

Andreas Carlgren (C)

miljöminister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons