Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt är inte alltid djurvänligt

Att en produkt är svenskproducerad används ofta som ett argument för att det skulle vara så bra som möjligt, bäst i klassen.

Annons

Djurindustrin har den svenska flaggan att tacka för mycket, och den backas upp av politiker med betryggande ord om "världens bästa djurskyddslag".

Det ligger mycket pengar i djurindustrin, och starka krafter lobbar för dess överlevnad och tillväxt. Men den hör inte hemma i ett civiliserat samhälle. Vad vi gör mot djur är brutalt, och det är oftast ingen skillnad i utövande mot andra länder. Djurskyddslagen ser bra ut på papper, men det är där den stannar, på papperet. Vi har alla sett bilderna från grisfarmar och minkfarmar på smutsiga, sjuka djur på extremt små utrymmen. Det går igen i alla djurindustrier, ett resultat av att levande, kännande, individer förminskas till en produkt. Vi ser kor ute så här års, men höst, vinter och vår stängs de in i sina fängelser för att tvångsinsemineras och föda en kalv som tas ifrån dem för att säljas som kött, medan människor tar mjölken. När kon inte producerar lika mycket dödas även hon. Likadant i äggindustrin, där alla hankycklingar dödas direkt, medan hönorna får spendera några år i bur.

Det spelar ingen roll om det är eko- eller svenskmärkt, djurindustrier leder till att djur dödas efter ett liv i trånga utrymmen, där de lidit av en kropp som är framavlad för största möjliga produktion.

Vårt sätt att behandla levande varelser chockar mig gång på gång. Och faktum är ju att det inte finns någon anledning att använda oss av djur som mat, kläder eller underhållning. Vi klarar oss jättebra, bättre, utan. Jag önskar att fler väljer bort djurprodukter, för miljön och den egna hälsan, men framför allt för att djuren förtjänar bättre.

Sara Carlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons