Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svävande fraser om utveckling

I HT den 21/9 ondgör sig några S-skribenter över den svenska skolan som deras eget parti i och med den så kallade erlanderska skolkommissionen med vänstermannen Stellan Arvidsson i spetsen i slutet av 1950- och i början av 1960-talet skapat trots de stora invändningar som redan då restes framför allt mot systemet med den så kallade sammanhållna klassen.

Annons

Senare tiders S-ledare, särskilt tänker jag på Mona Sahlin, har hedersamt nog medgett att socialdemokratisk skolpolitik inte varit någon av deras mera lyckade insatser.

De fem skribenterna skriver att ”vi vill stärka lärarna, vi vill motivera eleverna, vi vill utbilda och vi vill ge alla elever samma förutsättningar oavsett bakgrund”. Men hur vill de åstadkomma detta? Om detta sägs ingenting. Och jag frågar: Finns det något parti i den svenska riksdagen som inte håller med om dessa till intet förpliktigande fraser?

Att tro att det på ett par mandatperioder går att genomföra genomgripande reformer på ett område som skolan är naivt. Där krävs ett långsiktigt arbete som kräver minst lika lång tid som det tagit för skolan att tappa sitt fokus för att slutligen hamna så långt ned i alla internationella mätningar att en motreaktion äntligen börjar visa sig. Med andra ord rör det sig om tidsperiod som sträcker sig 25–30 år ja, ännu längre in i framtiden. Med tanke på hur kortsiktigt partipolitik fungerar är det tyvärr svårt att känna någon större optimism vad gäller den svenska skolans framtid.

Man måste också inom viss partipolitik komma bort från den tyvärr ännu förhärskande tanken att teoretiska studier på något vis skulle vara ”finare” eller mer värda än praktiska studier. Skolpolitiker och andra borde vara mer insatta i hur inlärning går till innan de tvärsäkert yttrar sig om så komplicerade saker som hur skolan ska till exempel ”ge alla elever samma förutsättningar oavsett bakgrund”.

Björn Cobdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons