Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att gå på toalett på Hudiksvalls station

/

Signaturen A. Svanteson undrar om det verkligen ska vara så svårt att gå på toaletten på Hudiksvalls station, där sms-betalning gäller för att komma in på toaletten. Jernhusen ger Svar direkt.

Annons

Förra lördagsmorgonen sitter jag och väntar på X-tåget i den lilla väntsalen på Hudiksvalls station. Vi blir fler och fler som kommer dit. Några går och rycker i handtaget på alla låsta dörrar. Tidigare var det gamla väntrummet också öppet från tidig morgon till sen kväll. Det borde väl åtminstone finnas information om öppettider!

En ung kvinna frågar mig, om jag kan hjälpa henne att komma in på toaletten. Där finns numera ett kodlås, så man måste ha tillgång till en mobiltelefon för att gå på toaletten. Läser informationsskylten flera gånger på svenska och engelska för att kunna sända ett sms till nummer 72-777 med en bokstavskombination (Ccfbax) som textmeddelande. Fick sedan en kod och då äntligen kunde hon komma in. Sedan gick vi i tur och ordning in på toaletten, med ett leende på läpparna. Toa-svårt blev lite lättare och spred glädje till oss som var där.

Jag undrar, gäller inte begrepp som tillgänglighet på en offentlig toalett vid Hudiksvalls station/Hudiksvalls resecentrum? Om man till exempel har ett funktionshinder och inte kan läsa och förstå informationen vid toaletten? För mig själv tog lite tid att sätta mig in i, hur jag skulle göra. Kan man då säga att kravet om tillgänglighet är tillgodosett?

Hur tänker Trafikverket och Hudiksvalls kommun?

A. Svanteson

X-trafikresenär

Svar direkt

Frågan om tillgänglighet till toaletter på stationerna är både viktig och komplicerad. Självklart ska det vara enkelt för alla att gå på en toalett på stationen. Men hur man utformar ett betalningssystem som är lätt för alla att använda är svårare än man kan tro.  

Systemet med SMS-betalningar var något som infördes på prov av Jernhusen som ägde stationen förut. Det gjorde vi då systemet med myntautomater ofta utsattes för stöld och skadegörelse som gjorde toaletter otillgängliga. Men då SMS-betalningar upplevdes som alldeles för svårt, precis som insändarskribenten påpekar, har vi idag övergått till en kombination av kort- och myntbetalningsautomater på våra stationer. På Hudiksvalls station finns SMS-betalning kvar då stationen numera ägs av en lokal fastighetsägare. 

Om Hudiksvalls station ska byta till kort- och myntbetalning är därför en fråga som den nya fastighetsägaren måste bestämma om. Vi är gärna med i en diskussion och bistår med hjälp för att få det på plats.

Daniel Boije

kommunikatör Jernhusen

Fotnot: Insänt har sökt fastighetsägaren utan resultat.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons