Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Substitutet ökar missbruket

Tv-nyheterna den 1 november gjorde ett belysande inslag angående läckage och sidointag från Subutex/Metadonbehandlingen.

Äntligen uppmärksammas detta bekymmer!

Annons

Som anställd på en avgiftningsenhet på ett behandlingshem (som arbetar för drogfrihet) har vi många alltför många som har Subutex och Metadon som huvuddrog! Deras högsta önskan är att få en dräglig avgiftning från dessa preparat.

Efter många års anställning har jag märkt en förändrad eskalering av drogintag. Förr gick ungdomar från alkohol till hasch, amfetamin, benzodiazipiner, opiater, heroin. Tidsmässigt kunde det röra sig om flera år ibland 10-tals år. Myndigheterna hade tid på sig att ge människan hjälp. I dag verkar det som flera led hoppas över. Från alkohol och hasch till Subutex, Metadon och heroin! Tidsmässigt ett snabbt förlopp. Många gånger ungdomar som fastnar allt för snabbt i ett tungt beroende.

Och vips så är en 19-åring inskriven i substitutionsprogrammet som tung narkoman och får sin drog lagligt förskriven av läkare. Detta går säkert bra ett tag men... Så börjar sidointag, sälja och köpa. Med en utskrivning som konsekvens.

Är det så chefen på Roslagstulls sjukhus ska stoppa langningen i sjukhusets entré? Med utskrivning! Den flyttar ju bara något kvarter bort med den utskrivna som köpare.

Barbro Svensson Löfstedt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons