Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålningen farligare än så

Få artiklar i vår lokala blaska har upprört mig mera än den som Mats Åmvall skrivit och publicerat som lördagskrönikan.

Annons

Han, chefredaktören för Hälsingetidningarna, skriver om saker han inte begriper ett dugg av.

Rubriken är ”Motsägelsefullt om Tjernobyl” är hans krönikas rubrik. Herr Åmvall är chef för alla fyra tidningar i Hälsingland så hans ord är en maktfaktor i vårt landskap. Tyvärr förstår han tydligen inte vad hans artikel innebär. Det han skriver är svammel.

I hans artikel blir slutsumman den att det som hänt en gång för 25 år sedan i Tjernobyl kan vara detsamma som andra olyckor. Detta gör mig enormt upprörd då jag har de kunskaper som Åmvall saknar.

Låt oss börja med att konstatera att all strålning från cesium och radioaktiv jod är för alla levande varelser mycket farligt. Det finns inga säkra gränsvärden för levande varelser utan all strålning är för mycket.

Åmvall skriver att ”forskare” ”säger att rädslan för strålningen och cesiumhalterna är betydligt större än strålningen i sig”. För mig som medmänniska är det här den värsta lögn som någonsin skrivits i hälsingetidningarna. Det är fruktansvärt att en chefredaktör ska kunna på detta vis negligera en katastrof som vi lever med dagligen.

Låt mig få belägga min anklagelse om att Åmvall är en maktens springgosse med följande fakta. Hans fakta är ”forskare” vilka inte namnges och inte heller vilka artiklar de publicerat – naturligtvis, Åmvall, snackar du bara som alla med en politisk agenda.

Här ska du få en avhandling som fram till det att Fukushima hände i Japan kostade 75 pund att köpa men nu har man släppt den gratis för allmänheten så de ska få lite info. De som vill ha och förstår.

European Committee on Radiation risk ger en helt annan bild än den Åmvall ger. De femton professorer som gett ut denna publikation på 285 sidor rapporterar något helt annat än. Numret på publikationen från Brittiska biblioteket är ISBN 978-1-897761-16-8.

Vad ni där kan läsa är att Europa sedan Tjernobylolyckan för 25 år sedan haft en miljon cancerfall utöver vad som borde ha skett. Inte några tusen som Åmvall skriver utan en hel miljon människor har avlidit av strålskador på grund av Tjernobyl.

I våra trakter är strålningen i dag cirka 100 becquerel per kvadratmeter och år från cesium 137 vilket ger var och en av oss ungefär 2,3 millisievert per år vilket är en tiondel av vad en person som jobbar inom ett kärnkraftverk får ta emot.

Vad det innebär för oss är enligt ECRR att vi fått en ökad risk för cancer med elva procent per år, och det innebär att risken att få cancer för oss i södra Norrland är i dag 32 gånger högre än före Tjernobyl under vår livstid. Detta är fakta och inte svammel.

Lars Idon Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons