Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största katastrofen

Det har nu gått drygt 160 dagar sedan tre kärnreaktorer i den japanska kärnkraftsanläggningen Fukushima Daicchi totalhavererade, och de 600 ton kärnbränsle som där fanns blev till härdsmältor.

Annons

Utöver det har några tusen ton använt högaktivt kärnbränsle som förvarades i vattentankar vid reaktorerna brunnit samman och blivit till stora klumpar av radioaktivt material.

Det har varit tyst i vår press om denna vår mänsklighets största katastrof nu under åtskilliga månader. Locket har varit på, och i Japan har man censur om det här. Man har gjort på detta vis för man trodde man skulle kunna åtgärda denna enorma katastrof under en tidsperiod på cirka nio månader.

Nu visar det sig att allt är mycket allvarligare än man förstått – katastrofen blir värre nu för varje dag. Utsläppen av radioaktivitet ökar. Befolkningen evakueras i tysthet allt längre från olycksplatsen. Man har till och med diskuterat att flytta huvudstaden till Osaka från Tokyo så alla de högre tjänstemännen och politikerna med sina familjer kommer bort från Tokyo.

Radioaktiviteten sprider sig nu över allt större områden och i själva Tokyo som ligger 22 mil bort från Fukushima mäter man nu upp strålningsnivåer som börjar bli mycket höga – för höga. I grannländerna ökar strålningsnivåerna och nu ska man i Japan börja sin skörd och man befarar att stora delar av risskörden blir otjänlig som mat på grund av strålning i synnerhet från Cesium 137.

Vad vi kan förvänta oss nu är följande. Först av allt så fortsätter katastrofen in i ett mycket mer allvarligt läge då de 200 ton kärnbränsle som funnits i reaktor ett nu har smält igenom först reaktortanken sedan genom betong skyddet som var minst fyra meter tjockt. Denna radioaktiva klump har nu smält ner i själva jorden under kraftverket och där kommer den i kontakt med grundvattnet. Detta kallas för Kina syndromet och är bekräftat att det skett.

Hur djupt den kommit ner vet ingen men gas och rök kommer nu upp i sprickor ur jorden flera kilometer bort från anläggningen. Här bildas nu gaser av olika sorter, och man befarar att på sikt kommer en kärnexplosion att ske under Fukushima av en mycket stor magnitud.

Problematiken där borta är så enorm att det är omöjligt för oss vanliga att sätta sig in i konsekvenserna. Men detta kommer att påverka även oss här i Sverige i mycket hög grad över tid. Något som sker just nu är att man inte längre kan fiska Stilla havs lax och sälja den för man vet ännu inte hur mycket förorenad beståndet är i hela havet.

Detta är den största katastrof som mänskligheten någonsin råkat ur för.

Lars Idon Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons