Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större risker än snus att oroa sig för

Peter Asthamn vill ha säljstopp för tobak (
Insänt 9/11
), konstaterar Patrik Strömer, Svenska snustillverkarföreningen, som replikerar på hans inlägg.

Annons

Det står honom fritt att tycka så, men hans argumentation emot snus håller inte och bygger på missuppfattningar och fördomar. Snus är en produkt som består av vatten, tobak, salt, smakämnen och ofta fuktighetsbevarande och surhetsreglerande ämnen (för att produkten ska vara hållbar) och tillverkas enligt livsmedelslagens krav på hygien, bakteriehalt och gränsvärden för oönskade ämnen.

Dessutom står innehållsförteckningen på förpackningen så att konsumenten kan göra ett informerat val. Socialstyrelsen har identifierat fem påverkbara hälsofaktorer; rökning, högt BMI, dålig kost, riskabla alkoholvanor och brist på frukt och grönt. Det går inte att säga att snus skulle vara helt ofarligt, men all seriös forskning visar att det finns andra, betydligt större risker, att oroa sig över.

De flesta av Sveriges en miljon snusare är medvetna om detta, men många icke-snusare överdriver riskerna. Säljstopp och bojkotter är enkelt att kräva, när det gäller produkter som andra efterfrågar. Snus bidrar via punktskatter och moms till statskassan, till industrijobb runt om i landet och ger handeln möjlighet att upprätthålla service i glesbygd. Konsekvenserna av säljstopp skulle bli utarmning och är en ogenomtänkt idé.

Avslutningsvis är det lite pikant att Asthamn lyfter fram en amerikansk apotekskedja som blivit känd för att ha verkningslösa homeopatiska preparat till försäljning.

Patrik Strömer

Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons