Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora likheter

I likhet med många andra tänkte jag, när de första rapporterna kom om bombattentatet i Oslo, att det var ett islamistiskt terrordåd. Ej alltför långsökt, med tankte på vad som hänt i London, Madrid och till och med i Stockholm.

Annons

Minst en islamistisk hemsida tog år sig "äran" och uttryckte sitt stöd, tills man visste bättre och drog sig tillbaka. Ordföranden i Sveriges Unga Muslimer tyckte det var skönt att man nu åter kunde fortsätta sin kamp mot islamofobin.   

Det som slår mig mest är att likheterna är större än skillnaderna mellan de olika sorterna av våldsbejakande extremism: föraktet för, och hatet mot, den moderna demokratin. Drömmen om en förlorad guldålder någonstans under medeltiden. En guldålder som förmodligen aldrig funnits. Och att man anser sig ha rätt att döda kritiker, avfällingar och förrädare.

Skillnaden är att islamisternas målsättning är att upprätta ett världsomfattande kalifat. För extremnationalisterna är målet att stänga dörrarna mot omvärlden. Vi som någon gång i livet arbetat med psykiatrisk vård, känner till att även i den paranoides galna och förvridna värld finns ofta ett korn av sanning och en inre logik.

Nu har redan börjat en debatt om vilket som är det största hotet, islamismen eller högerextremismen.   

För den som blir sliten i stycken av en bomb spelar det mindre roll vem avsändaren är.

Bengt Bengtsson

Söderhamn   

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons