Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora grupper påverkar mindre barn

Det är oroväckande att barngrupperna ökar och ökar. Skolverket är orolig över denna utveckling, eftersom barngruppernas storlek har stor betydelse för den pedagogiska kvaliteten i förskolan.

Annons

Men i dag talar vi inte bara om kvalitén utan även om barn och personalens hälsa. Vem har ansvar för barns hälsa i den ansträngande situation som i dag råder med höga ljudvolymer, stress och långa dagar och brist på en famn att sitta i när behovet finns?

Vem tar ansvar för den personal som drabbas av utbrändhet på grund av krav som inte kan uppnås i dessa miljöer som inte längre är anpassade efter varken för små eller stora människor?

Det satsas stora summor på barnen. Frågan man bör ställa är om dessa satsningar är rätt prioriterade för barnens bästa?

Det råder olika meningar om hur stora barngrupper/ personaltäthet bör vara, men all forskning tyder på att låg personaltäthet och stora grupper har negativa effekter, speciellt på små barn. Att bejaka föräldrars rätt att välja barnomsorgsform skulle bidra till att minska trycket på förskolorna. En mer generös och flexibel föräldraförsäkring skulle kunna underlätta familjernas vardag och behov vid olika skeden i livet.

Monica Stigås

Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons