Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa tvångsvräkningar av romer i Europa

I många europeiska länder lever romer under urusla bostadsförhållanden.

Annons

Miljöerna är hälsofarliga, rinnande vatten och avloppssystem saknas eller är otillräckliga. Under sådana förhållanden är det svårt att sköta hygienen så att barnen till exempel kan gå i skolan.

Romerna saknar ofta formell besittningsrätt till sina bostäder men kan i generationer ha bott i sitt område. Trots detta förekommer det att de vräks från sina bostäder utan samråd och utan att erbjudas andra bostäder.

I anslutning till World Habitat Day (världsdagen för bosättnings- och bebyggelsemiljöer) den 1 oktober genomför Amnesty en kampanj mot tvångsvräkningar av romer i Europa, främst inriktad på Italien och Rumänien.

Mellan januari och juni 2012 vräktes i Rom 875 romer, varav 140 var barn, från ett irreguljärt läger på ett sätt som strider mot internationella människorättsnormer. I Rumänien har romska familjer omplacerats till ett område som tidigare använts som dumpningsplats för kemiskt avfall.

Det finns naturligtvis fall där det är nödvändigt att folk flyttas, till exempel vid stadsförnyelse, men då ska det ske under ordnade former och göras med hänsyn till normerna för mänskliga rättigheter. Om tvångsförflyttning är oundviklig måste de som berörs ha möjlighet att ifrågasätta lagligheten i beslutet och de måste erbjudas kompensation och annan lämplig bostad. Det förekommer att romer som tvångsvräks erbjuds bostäder där det saknas tillgång till vatten och andra nödvändiga anordningar, där det saknas kollektivtrafik, arbetsmöjligheter och samhällsservice till exempel skolor och sjukvård.

Europadomstolen för mänskliga rättigheter har avgjort att urusla boendeförhållanden kan innebära en kränkning av Europakonventionens förbud mot omänsklig och förnedrande behandling. FN:s kommitté mot tortyr har antagit en liknande ståndpunkt.

Amnesty kräver att tvångsvräkningar av romer ska upphöra och att de ska få tillgång till ett bra boende som alla andra och att de ska vara delaktiga i beslut som rör dem.

Amnesty Grupp 82 Alfta-Edsbyn

genom Mona Berglund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons