Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa storskalig vindkraft

Miljöpartiet förslår i en riksdagsmotion att Sverige ska stänga två kärnkraftverk. Med all respekt för MP, men det är populism att nu föreslå dylikt.

Annons

Läget just nu är snarare att tänka efter, och det grundligt.

Vi har ett stort produktionsöverskott av el, det ska nyttjas med balans och eftertanke. Inte som intäkt till att hugga till med stora omvälvande åtgärder, avveckla gamla och att införa nya.

• Förbrukningen av el har gått ner under tio år och det är bra ur alla aspekter. Vi ska fortsätta att spara el.

• Vi ska effektivisera, göra säkrare och miljövänligare energislag av de vi redan har, inte förstöra natur och kulturmiljö, samt svenskarnas ekonomi, för att skapa nya.

• Gå varligt, och planerat fram. Revidera säkerhetsnormerna för kärnkraften. Fasa ut den vartefter vi kan, inte fatta beslut i upphetsat opinionsläge.

• Effektivisera befintliga vattenkraftverk, elsystem och transformatorer. Här finns det stora elvinster att göra. Möjligen ett helt kärnkraftverk i besparing.

• Bygg ny miljövänlig elproduktion, småskaligt och lokalt. Vi kan inte bygga landets elproduktion på storskalig vindkraft, den ger el var fjärde vecka, och när den behövs som bäst producerar den inte. Satsar vi på vindkraft som stor elproducent måste vi bygga ut vattenkraften som reglerkraft. Eller bygga ut kärnkraften, för att spara på vattenkraftens magasin.

Elproducenterna får i dag elcertifikatpengar för att fortsätta köra kraftverksturbiner från 1930-talet. Fortums verk i Lottefors, utanför Bollnäs är ett exempel.

Många kraftverk har i dag transformatorer som går att effektivisera med 30 procent, också SJ:s elsystem/transformatorer är uråldriga. Det är rent stötande att inte samhället tar tag i dessa skevheter.

Skrota elcertifikatbidragen till vind- och vattenkraft.

Vindkraft ska vi över huvud taget inte ha i storskalig omfattning. Den subventioneras med hundratals miljarder från oss svenskar fram till 2035. Vindkraftsägarna exporterar den el vi subventionerar med 35 öre/kwh och det i en tid när vi har elproduktionsöverskott! Varför? Sett till sin produktion och livscykel är vindkraft inte ens miljövänlig!

Vattenkraften bär sig själv. Utan certifikatpengarna kommer vattenkraftsägarna att ha skäl till effektivare och mer biologiskt miljövänlig produktion. Det har de inte i dag när elcertifikaten ger dem pengar där de sitter med armarna i kors.

Energiförsörjning är en av de största samhällsangelägenheterna. Vi måste arbeta igenom hela problematiken. Inte stänga två kärnkraftverk i ”rätt” opinionsläge och samtidigt fortsätta att öka svenskarnas elkostnader.

Kjell Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons