Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa införandet av tillfälliga uppehållstillstånd

/
  • Sverige bör vara ett land som går före andra länder och ett land som tar barns rättigheter på allvar, skriver artikelförfattarna.

Sverige bör vara ett land som går före andra länder och ett land som tar barns rättigheter på allvar, skriver företrädare för Rädda Barnen.

Annons

Mer än 60 miljoner människor befinner sig på flykt. På grund av bland annat kriget i Syrien har antalet människor på flykt ökat de senaste åren. De största mottagarländerna av syriska människor på flykt är Turkiet, Libanon och Jordanien. Andra stora mottagarländer är Pakistan och Iran. Över en miljon människor tog sig till Europa förra året. Bara i år har 366 människor dött eller rapporterats som saknade under flykten. Bland dessa finns också barn.

Som ett svar på situationen i världen och att Sverige under förra året tagit emot fler asylsökande än tidigare år, har regeringen föreslagit en tillfällig lag som ska gälla under tre år. En av de punkter som förslaget innehåller och som kommer att slå hårt mot barn som söker asyl i Sverige, är tillfälliga uppehållstillstånd. Tillfälliga uppehållstillstånd föreslås nu bli huvudregeln för både barn och vuxna. Det får allvarliga konsekvenser för alla barn, inte minst de barn som kommer utan vårdnadshavare.

Barn på flykt behöver, och har rätt till, att få landa tryggt och att bli väl emottagna i ett säkert land. Men i stället kommer barn och deras familjer, om förslaget går igenom, att landa i otrygghet och i en lång väntan på hur framtiden kommer att bli. Denna ovisshet om framtiden och väldigt begränsade möjligheter till familjeåterförening försvårar etableringen och riskerar att separera barn från sina föräldrar.

Enligt förslaget, som ska upp till beslut i riksdagen den 22 mars, kommer rätten till familjeåterförening att begränsas till att gälla enbart de människor som fått uppehållstillstånd som flyktingar. Förra året var det enbart en femtedel av alla barn som fick s.k. flyktingstatus. Övriga som räknas som skyddsbehövande kommer alltså inte att innefattas om man inte sökt asyl innan den 24 november förra året.

Förslagen drabbar barn på flera olika sätt. Fler ensamkommande barn kommer att nekas familjeåterförening. Fler kommer att få avslag eftersom möjligheten att få uppehållstillstånd på grund av det som kallas särskilt ömmande omständigheter, tas bort. Många kommer att hinna fylla arton år innan deras ansökan ska prövas på nytt. Allt detta skapar inte förutsättningar för ett gott mottagande, för framtidstro och för en god hälsa.

På många sätt har det varit en tuff höst för kommunerna och det finns utmaningar i att ordna bra boende och skola. Men det kommer bli fortsatt svårt både att förutse hur många som kommer behöva skola och också med det extra stöd som kommer krävas för inte minst barn som ska leva med en ständig oro att skickas tillbaka till den osäkra och farliga situation de kom från. För att mottagandet och etableringen ska fungera måste nyanlända människor få bra förutsättningar att utbilda sig och att komma in i arbetslivet. Vi är övertygade om att tillfälliga uppehållstillstånd kommer innebära sämre förutsättningar för nyanlända att etablera sig på ett bra sätt.

Rädda Barnen uppmanar nu särskilt dig som politiker att ta ditt förnuft till fånga, att använda ditt inflytande i ditt parti eller din röst i riksdagen för att stoppa den katastrof som detta kommer att innebära om det blir verklighet. Sverige bör vara ett land som går före andra länder och ett land som tar barns rättigheter på allvar.

Margareta Elensk

ordförande Rädda Barnen i Gävleborg

Britt-Marie Windemo

RB Söderhamn

Görel Müller

RB Gävle

Kersti Åresund

RB Sandviken/Hofors

Birgitta Mårtensson

RB Bollnäs

Agneta Laritz

RB Ockelbo

Maria Rosén

RB Ljusdal

Åsa Glitterstam

RB Hudiksvall

Birgitta Bomark

RB Ovanåker

Lisa Svedlund

RB Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons