Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödet på hemmaplan ska stärkas

Det är väl känt att människor i vår kommun i allt högre utsträckning får problem med missbruk av alkohol och narkotika.

Annons

Inte minst har vi ett växande problem med GHB som en artikelserie i tidningen Ljusnan på ett bra sätt belyst. Att fler får problem är kopplat till den allt högre konsumtionen av droger framför allt alkohol.

Inom Socialtjänsten gör vi allt vi kan för att se till att så många som möjligt får så bra hjälp som möjligt. Det betyder i klartext att vi vill ha så goda resultat som möjligt för den vård och behandling vi köper. Därför blir vi allt noggrannare med att följa upp om den vård vi köper ger önskad effekt. Här är tidsaspekterna en av faktorerna, likväl som kvalitén hos de olika HVB-hemmen.

Vi utgår ifrån den forskning som finns inom området. Allt talar för att det inte är bra med långa institutionsbehandlingar för ungdomar. I det akuta skedet kan det dock vara behövligt att lyfta någon ur sitt sammanhang för att bryta en negativ utveckling. Sedan måste man arbeta på hemmaplan för att finna en långsiktig lösning. Det är i sitt sammanhang/den egna miljön man måste få nya strategier att hantera sina problem och de situationer som uppkommer.

Inne på institutionen är det naturligtvis lättare att vara drogfri men det är när man kommer tillbaka/ut i samhället som färdigheterna prövas. Därför satsar socialtjänsten i Bollnäs på en kvalificerad vård på hemmaplan där kompetensen hos personalen höjts och där nya behandlingsformer skapats. Det är också viktigt att förstå hur stor betydelse föräldrar, make/maka och/eller andra anhöriga har för att den enskilde med problem ska kunna komma ur en svår situation.

Oavsett vilken behandling som erbjuds så är det alltid individens motivation som präglar resultaten samt (som nämnts ovan) vilket stöd som finns både i det privata och i det professionella nätverket. Alla behöver dra åt samma håll.

Lennart Nyman, socialchef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons