Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödet för vindkraft minskar

Folk i Gävleborg tycker om vindkraft mer och mer, påstår vd:n för Svensk Vindenergi, Annika Helker Lundström (30/7) Hur trovärdigt är det? Hon stöder sig på en undersökning som säger att fyra av fem vill ha mera vindkraft. Undersökningen skulle vara gjord 2008-2011.

Annons

Visserligen fanns fortfarande under dessa år knappt ett enda vindkraftverk i vårt landskap. Än mindre visste folk att det planerades vindkraftverk på varenda bergknalle och att hela dalgångar skulle bli till industriområden.

Men Annika måste ha läst fel någonstans, för de som ville satsa mer minskade från 80 till 65 procent i norra mellansverige. Enligt SOM-institutet.

Nu är projektet i full gång och bolagen överbjuder varandra i antal vindsnurror.

Detta projekt rider på en våg av gammal välvilja. Sedan länge har det gjorts bekant i alla media att vindkraften kan ersätta fula energikällor som bensin eller kärnkraft. Jomenvisst, det kanske vore möjligt. Men det är inte vad som pågår här.

Elkraften är numera, liksom allt annat, avreglerad och har blivit en saluvara och exportartikel bland andra. Mer korrekt är alltså att se vindkraftverken som privata miljöstörande industrianläggningar, som av outgrundliga, irrationella skäl har fått tillstånd att etablera sig, än här och än där.

Det som pågår är att ett antal små och större bolag (de har just börjat köpa upp varandra) ser en möjlighet att göra sig en hacka. Detta är, som vi vet, det yttersta skälet till det mesta. Det anses inte fult att göra sig en hacka, men det borde anses fult att göra det under falska förespeglingar.

Den här vindkraften kommer ju inte att ersätta någonting, bara bidra till det överflöd av energi som i sin tur skapar förödelse var helst den används. Det enda vettiga vore att spara energi, och helst sträva mot ett annat samhälle där behovet av energi ligger på betydligt rimligare nivåer. Då skulle vi möjligtvis kunna rädda den här planeten.

Thomas Tidholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons