Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd behövs till företagare i glesbygd

I Sverige finns glesbygdskommuner som brottas med svårigheter som uppstår till följd av att invånare flyttar och företag lägger ned sina verksamheter.

Annons

Ljusdal har de senaste åren drabbats av ett sjunkande invånartal, vilket hotar såväl jobben som välfärden. Den utvecklingen måste brytas.

För att Ljusdal ska klara befolkningsutmaningen krävs jobb och en god välfärd. Regeringen har gjort mycket för att skapa jobb, där ibland infört jobbskatteavdraget som enligt beräkningar från finansdepartementet skapar 120 000 nya jobb i Sverige. För att jobben ska bli fler krävs även goda villkor för företagen, som är oerhört viktiga för glesbygden. Dels eftersom företagen skapar arbetstillfällen, men också eftersom de ger en viktig service till invånarna.

Jobbskatteavdraget och utdelningsregler med flera skatteförändringar har gynnat små- och medelstora företag. Jämfört med 2006 har en enmansföretagare med en årslön på 250 000 kronor numera cirka 25 000 kronor mer att röra sig med varje år. Att förenkla möjligheterna att starta och driva företag i hela Sverige är en viktig pusselbit för att skapa tillväxt i glesbygd.

För att jobben och företagen ska blir fler i Ljusdal krävs goda kommunikationsmöjligheter. Framkomliga vägar och en fungerande järnväg är en förutsättning för att de företagen ska kunna skicka och ta emot sina leveranser, liksom för att arbetspendlingen ska fungera. Svårframkomliga vägar och dåliga järnvägar hotar utvecklingen i glesbygd i allra högsta grad. Regeringen satsar därför mer än någonsin på just infrastrukturen.

För att motverka problemet med utflyttningen krävs att man kommer tillrätta med den höga ungdomsarbetslösheten. Regeringen för en politik med flera insatser för att underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden. Alliansregeringen har halverat arbetsgivaravgiften för alla under 26 år, halverat restaurangmomsen samt infört rot- och rut-avdraget för att stimulera branscher där många unga arbetar.

Det är hög tid att ta tag i problemet med utflyttningen som sker från Ljusdal. Det gjorde också Moderaterna som bjöd in till ett seminarium för att belysa problematiken samt diskutera hur man skapar tillväxt och företagande i glesbygd. Vad Socialdemokraterna vill göra är fortfarande höljt i dunkel. De enda beskeden vi fått är att de vill göra det dubbelt så dyrt att anställa unga, försämra rot- och rut-avdragen samt återigen höja restaurangmomsen. Hur skapar det fler företag och fler jobb? Hur vill Socialdemokraterna stimulera tillväxt och företagande i Ljusdal?

Hans Lindberg (M), statssekreterare finansdepartementet, Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborgs län, Lars Molin (M), oppositionsråd Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons