Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stimulerande debatter i fullmäktige

Svar till Hjördis Östlund (29/2).

Annons

Hjördis Östlund kommenterade kommunfullmäktiges sammanträde 27/2. Hon tyckte att debatterna blev långa så att det dröjde länge innan hon fick kommentera det medborgarförslag som hon lade vid sammanträdet. Hon skriver vidare att det blir dyrt för skattebetalarna då kommunfullmäktigeledamöterna skulle arvoderas per timme, detta är fel. I Söderhamns kommun tillämpar vi hel- och halvdagsarvoden. Om ett sammanträde inte räcker längre än fyra timmar så utbetalas halvdagsarvode. Kommunfullmäktige 27/2 började klockan 18.00 och avslutades 20.40 och då blir det halvdagsarvode. Vi hade kunnat sammanträda ytterligare 1 timme och 20 minuter utan att det blivit högre kostnader för arvodena.

Kommunfullmäktige i Söderhamn har sedan valet 2010 varit synnerligen livligt och aktivt. Vi har debatter i olika frågor vid varje sammanträde och i de allra flesta fall är det en ren, rak och sund debatt. Ett och annat inlägg må ha varit lite si och så men politiker är inte mer än människor och i heta diskussioner blir det inte alltid perfekt. Jag tror att alla människor kan känna igen sig i det när man blir väldigt engagerad i en fråga, eller hur!

Jag var på en konferens med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och där leder man ett arbete som går under namnet Utveckla fullmäktige. Det är ingen hemlighet att det i flera fullmäktige i landet inte händer så mycket och man gör alla möjliga åtgärder för att "sätta fart" på ledamöterna.

Det behöver vi inte göra i Söderhamn. Ledamöterna är aktiva och engagerade. Motioner och medborgarförslag trillar in i en strid ström. Jag är stolt över att få leda en fullmäktigeförsamling som inte behöver några mer eller mindre konstgjorda upplägg för att något ska hända. Du kan ta del av sammanträdena på Söderhamns tv-infokanal, närradion samt via webben (när du vill) på kommunens hemsida.

Till sist vill jag säga till dig Hjördis Östlund att du är ett föredöme som engagerar dig och skriver medborgarförslag. Alla medborgare i Söderhamn oavsett ålder har möjlighet att skriva medborgarförslag. Utnyttja din rätt att tycka till och komma med förslag på hur vi gör Söderhamn ännu bättre. På senaste sammanträdet fick vi ett medborgarförslag från några elever på Östra skolan. Det är mycket roligt och inspirerande att till och med barn tycker till och skriver till oss.

John Staffas (S)

ordförande kommunfullmäktige i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons