Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starta gårdsförsäljning – nu!

/
  • Det kommer inte att, som en del tror, leda till ökat alkoholmissbruk, skriver debattörerna som vill att det ska bli lättare att bedriva småskalig dryckesproduktion i Sverige.

I stället för att göra reglerna krångligare borde Sverige också våga prova gårdsförsäljning av öl och vin, skriver artikelförfattarna Magnus Svensson och Majs Keller.

Annons

Norge tar nu ett första steg mot gårdsförsäljning. Finland har redan ett system där gårdsförsäljning kombineras med såväl ett statligt alkoholmonopol som EU-lagstiftning. I stället för att göra reglerna krångligare borde Sverige också våga prova gårdsförsäljning av öl och vin.

Lokala bryggerier i Sverige oroas över Systembolagets nya regler. Enligt bryggerierna försvåras deras verksamhet av nya distributionsrutiner och ändrade villkor för försäljning.

I stället för att försvåra anser vi att Sverige måste göra det lättare för den småskaliga dryckesproduktionen. Istället för att göra reglerna krångligare borde Sverige våga prova gårdsförsäljning av öl och vin.

Sveriges nordiska grannländer klarar av att kombinera gårdsförsäljning med både EU-medlemskap och en strikt alkoholpolitik. Sverige har redan utrett frågan om gårdsförsäljning av öl och vin. Vi vill gå vidare med dessa förslag. Det är dags nu!

Allt fler turister väljer att komma till Sverige. Antalet övernattningar har ökat stadigt de senaste åren. Allt enligt statistik från Tillväxtverket.

Många besökare kommer till Sverige för att uppleva de smaker som finns i landets mat och dryck. Att också kunna besöka den gård där maten producerats eller där druvan vuxit och köpa med sig lite hem är för många en självklarhet. Särskilt när etiketten på förpackningen annars är enda kopplingen till produktens ursprung.

Vi har länge velat se möjligheter till gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige. Vi vill att snarast inför gårdsförsäljning i hela landet.

I stället för att med krångligare regler från Systembolaget försvåra för utveckling av den småskaliga dryckesproduktionen måste möjligheterna för upplevelser, turism, fler verksamheter och jobb förbättras.

Vi vill att Sverige utvecklar en mångfald av många små bryggerier med en rad olika smaker. Det kommer att leda till en fortsatt ökad tillväxt på besöksnäringen. Det kommer inte att, som en del tror, leda till ökat alkoholmissbruk. Det är dags att Sverige inför gårdsförsäljning nu!

Magnus Svensson

distriktsordförande centerpartiet i Gävleborg

Majs Keller

redaktör på Cornsfood

mat- dryckskribent på Mygate Magazine

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons