Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärkt rätt enligt nya bygglagen

Svar till Olov Östlund (2/5).

Olov Östlund frågat om nyttan av nya plan- och bygglagen och då framför allt bygglovet som han anser har byråkratiserats.

Annons

Samma dag som insändaren var publicerad, det vill säga den 2 maj, så trädde den nya plan- och bygglagen i kraft. Det innebär att den som söker om bygglov kan stå inför sitt livs investering eller sina drömmars projekt och ska veta att kommunen ska ge besked inom tio veckor. Det innebär med andra ord att regeringen nu stärker nu den enskildes rätt

En annan viktig förändring är att kontrollen av byggandet stärks, miljöhänsynen i planeringsarbetet tydliggörs, tillgången till grönområden för boende säkerställs och tillgängligheten till byggnader förbättras för personer med nedsatt rörelseförmåga.

Så den nya PBL innebär att regeringen moderniserar och förtydligar plan- och bygglagen samtidigt som de grundläggande syftena ligger kvar, det vill säga det kommunala självstyret och kommunernas ansvar för planeringen.

På kommunfullmäktige den 2 maj ställde Mikael Engblom (C) ett yrkande på att tidsersättning för resor (tabell 2 i bilagt taxedokument) ska vara lika i hela kommunen i enlighet med likställighetsprincipen. Det med anledning av att vi anser att det inte ska spela någon roll om man bor i Söderhamn, Trönö eller Stråtjära. Priset ska vara detsamma för en handläggare att åka ut. Detta röstade tyvärr majoriteten med S, V och MP ner och det kommer nu att bli dyrare att söka bygglov för personer utanför stadskärnan. Hela oppositionen röstade dock för att taxan skulle vara lika och för att samma bestämmelser skulle gälla i hela kommunen.

Magnus Svensson

gruppledare för Centerpartiet i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons