Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärkt a-kassa för trygghet och fler jobb

Prognoser visar att arbetslösheten i Sverige kommer att öka under året som kommer. Den signalen måste vi ta på största allvar och omedelbart göra något åt.

Annons

Som en åtgärd för att bromsa denna utveckling vill Centerpartiet se en förändrad och stärkt a-kassa.

Regeringens tidigare a-kassereform har stärkt viljan att söka jobb och ur det perspektivet fyllt sitt syfte. Nu ser vi dock en oroande låg anslutningsgrad och en växande otrygghet, vilket gör att vi anser det nödvändigt med en förändring av a-kassan. Centerpartiet vill höja ersättningen under de tre första månaderna genom höjt tak eller ersättningsnivå. Då ersättningen inte har höjts på tio år vill vi genomföra detta i kombination med till exempel en indexering av a-kassenivån.

A-kassan ska inte vara en permanent inkomstkälla, utan en omställningsförsäkring. Det är därför viktigt att kombinera en höjning med en snabbare avtrappning i ersättningsnivåerna och snabbare stödjande insatser än i dagens system.

Med hjälp av en kraftigare avtrappning är det möjligt att höja a-kassan utan att det blir en stor utgift för staten. I kombination med reformerade turordningsregler som premierar kompetens, i stället för anställningsår, och en förbättrad arbetsmarknadspolitik, kan en förändrad a-kassa bidra till att fler människor får ett arbete.

Behovet av trygghet varierar, men med vår arbetsmarknadsmodell får människor makt över sin egen situation och fler får känna tryggheten i att ha ett jobb.

Annika Qarlsson (C)

riksdagsledamot, arbetsmarknadspolitisk talesperson

Karin Ånöstam (C)

distriktsordförande, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons