Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ om för framtiden

”En sak är starkare än all världens arméer: en idé vars stund har kommit”.

Ja, detta citat från Victor Hugo passar bra för Ställ om Sverige, den nya folkrörelsen som tar framtidens utmaningar och oro på allvar.

Annons

En folkrörelse där människor går samman och diskuterar energi och peak oil, ekologi och miljöfrågor, ekonomi och tillväxt och vår egen inre omställningsresa.

Hela Sverige ska leva har sedan 2003 arbetat med projekt för att synliggöra och verka för Hållbara bygder. Under Hållbara bygder 2 (2006–2009) kom ett ökat fokus på de större lokala frågorna kring klimat och peak oil, energin. Trönö var en av de framgångsrikt arbetande Hållbara bygderna.

Staden Totnes i sydvästra England utropade sig som den första Transition Town i september 2006. Sedan dess har Transitionrörelsen växt till en stor folkrörelse inte bara i England utan i många länder i flera världsdelar.

Parallellt med arbetet inom Hållbara bygder startade ett nätverk (Transition Sweden) med målet att jobba med omställning i Sverige. Under hösten 2008 inleddes ett samarbete mellan nätverket och Hela Sverige ska leva, vilket ledde fram till en överenskommelse om att med gemensamma krafter arbeta för att starta omställningen i Sverige. Omställning Sverige har tagit rollen att börja framtidsbygget innan energipriserna rusat i höjden eller ekonomin kraschat. Insikter sker inom fem områden som ska resultera i ett framtidsarbete som ger lokalsamhället ett uppvaknande med bland annat lokal produktion av livsmedel och energi, nya transportlösningar, lokal ekonomi och hållbara investeringar.

I arbetet har folkbildningens organisationer, studieförbunden, engagerat sig starkt, inte minst i vårt landskap och län. Underifrånperspektivet är enastående, inte minst visar den genomförda Framtidsveckan på detta.

Genom studieförbunden får vi tillgång till de nya insikterna om behovet av omställning, i dialogen med andra i exempelvis studiecirkeln. Tillsammans ökar vi kunskapen och lär oss vilka metoder och arbetssätt vi kan använda för att få ett framgångsrikt resultat.

Studieförbundet Vuxenskolan är ett av de engagerade studieförbunden, som kan erbjuda mötesplatser och redskap för omställningsarbetet i din bygd, på din ort.

Ställ upp, ställ om!

Kenneth Nilshem

verksamhetsutvecklare Studieförbundet Vuxenskolan

styrelseledamot i Hela Sverige ska leva

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons