Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ krav på gubben

En skål med mörkröda, doftande svenska jordgubbar vill många provsmaka till midsommar. Ekologiska jordgubbar är efterfrågade, framför allt för att många vill ha bär som inte besprutats med bekämpningsmedel.

Annons

I konventionell odling används kemiska bekämpningsmedel. Det innebär att det finns resthalter av kemikalier kvar i bären, även om antalet ämnen som hittas på svenska jordgubbar är färre än på de som importeras. Enligt Livsmedelsverkets rapport fanns det rester av bekämpningsmedel i 34 av de 36 prov som togs 2009. 24 olika ämnen hittades, ofta flera ämnen i samma prov. Bland de medel som hittades finns flera som misstänks vara cancerframkallande. I de svenska proven hittades åtta medel. Vanligast var tre svampmedel som är skadliga för vattenlevande organismer.

I ekologisk odling finns det fler insekter som ger rikligare pollinering vilket ger större och jämnare bär. Detta har bekräftats i en studie vid Lunds universitet.

Ekologiska jordgubbar hämmade tillväxten av cancerceller mycket effektivare än konventionella jordgubbar, visar en studie från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Undersökningen visade även att de ekologiska jordgubbarna innehöll mer antioxidanter.

Vill du till midsommar ha godare, hälsosammare, miljövänligare och större jordgubbar ska du fråga efter ekologiska jordgubbar, Kravmärkta.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons