Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stab och läkarmiljonärer eller vård

Gävleborgs sjukvård styrs av en koncernstab understödd av en politisk majoritet, knapp men framröstad av halva befolkningen och några till.

Annons

Denna stab är stor och oåtkomlig. Landstingets koncerndirektör med sina chefer, underchefer och stor personal är en slags oåtkomlig maffiaorganisation, som älskar att utöva makt.

Har någon hört talas om sparkrav på ekonomiska avdelningen eller på produktionsavdelningen eller på anlitandet av alla konsulter, som kostar oförskämt mycket? Icke.

Har någon sett eller hört en ingående ekonomisk redogörelse över koncernstabens verksamhet? Icke.

Staben är landstingsdirektörens borg och oåtkomlig. Staben styr sjukvården på ett oresonligt personalnedtryckande sätt, så att läkare och annan personal flyr länet. För att hålla vården hjälpligt flytande kortsiktigt, måste hyrläkare köpas för dyra pengar.

Nu har man även kommit på att locka med en halvmiljonsbonus för två års läkartjänst. Det blir billigare, säger koncerndirektören och hans chefer och politiska medlöpare. När avtalstiden för alla ekonomiska förmåner tar slut, blir det ny personalkarusell, som kostar mängder av extra miljoner och ger ingen framtidsordning alls.

Ingen vill egentligen dansa efter landstingskoncerndirektörens pipa, men kan försöka finna sig i det för en halv miljon extra. Samtidigt måste det naturligtvis skäras bort hundratals miljoner från vårdsektorerna. Sjukvård och personalvård bryr sig inte staben om. Den är helt koncentrerad på att bläddra med miljarder på sitt sätt.

Det är känt i hela landet, att sjukvården blir lidande på detta. Ingen ser någon vettig framtid.

Alternativet är att tillsätta ett helt nytt styre. Det ska vara en personalvänlig ledningsgrupp med förankring i och samverkan med vårdsektorerna. Den ska bygga ett arbetsklimat, som gör att personal trivs på sin arbetsplats och i sin tur kan skapa en trygg och effektiv framtidsinriktad målmiljö. Det lockar intresserade medarbetare och ger långsiktig positiv trygghet för patienter och personal.

Det är vi skattebetalare som betalar landstingets verksamhet. Vilken förvaltning av våra pengar är att föredra?

Ska vi gynna en välmående koncernstab utan förankring i vården och som gräver djupa hål i kassan med destruktivt regelvidrigt hasardspel om läkartjänster och bonusar och fördelar miljarder mot försämrad sjukvård?

Eller föredrar vi en integrerad lednings- och verksamhetsfunktion, som använder varje skattekrona till trygg kvalificerad vård med blick framåt?

Jag bara frågar.

Jarl Karén, Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons