Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparivern hotet mot välfärden

Du kan inte betala för en Skoda och förvänta dig en Mercedes. Så enkelt är det. Tyvärr verkar det så ibland när det handlar om barn- och äldreomsorg. Att man genom något trolleritrick kan få mer välfärd trots ständiga nedskärningar i snart 30 års tid.

Annons

Det här är vad debatten borde handla om, i stället diskuteras nästan uteslutande om vinst eller inte, privat eller offentligt, svart eller vitt.

Stora vinster i vissa välfärdsföretag är oacceptabla när det samtidigt finns stora hål i vården och omsorgen. Men att tro att hela lösningen ligger i att säga ja eller nej till privata företag och/eller vinster är naivt. Frågorna är viktiga men vi får inte förminska problemet.

Det största hotet mot en bra välfärd är inte vinsterna eller driftsformerna utan nedskärningarna. Dessa nedskärningar påbörjades långt innan de privata aktörerna gjorde sitt intåg på välfärdsmarknaden och kommer att leda till katastrofala följder.

Det är cirka 38 procent större barngrupper i förskolan i länet i dag än det var 1985, tre gånger så många barn per anställd på fritids i dag än det var 1980. De över 80 år som får offentligt finansierad äldrevård har minskat från 62 procent 1980 till 37 procent 2006. 100000 personer har gått ner i arbetstid för att ta hand om äldre anhöriga.

Kommunals medlemmar som jobbar i vården och omsorgen, både kommunalt och privat, bär bördan av de krympande välfärdsambitionerna på sina axlar. De vänder ut och in på sig själva för att ge den omvårdnad som barn och äldre behöver. Många älskar sina jobb men avskyr arbetsvillkoren.

Skulden för utvecklingen är framför allt politikernas. Man har under lång tid prioriterat ner barnen, de sjuka och de äldre. Man kan inte skära ner och upphandla välfärd för en spottstyver och sedan bli förvånad när den inte håller måttet. En tragisk och kortsiktig politik som slår fel. Det är inte bara moraliskt rätt med en bra välfärd, det är dessutom smart. En bra välfärd är en förutsättning för både arbetslinjen, utveckling och tillväxt.

Nu är det dags att blicka framåt. Det får vara slut på de tusen stegens reträtt inom välfärden. Kommunal vill att:

Resurstilldelningen för välfärden ska öka. Riktade statsbidrag för att få upp bemanningen inom barn- och äldreomsorgen måste skapas. Dessutom måste statliga regler kring bemanning i välfärden skapas.

Förutsättningar för privata företag och vinster inom välfärden måste ses över och politikerna ta ett större ansvar. Kommunal ska innan årets slut presentera förslag på lösningar.

System som flyttar över kvalitetssäkringen för välfärdstjänsterna från folkvalda politiker till brukarna, barn och äldre, som lagen om valfrihet (LOV), bör avskaffas.

Annelie Nordström, ordförande Kommunal

Mona Persson, ordförande Kommunal Mitt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons