Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sörforsa centrum – ombyggnad eller inte?

Vad händer med Sörforsa centrum efter att ärendet försvann från investeringsbudgeten 2010?

Annons

Nu har det gått ett par år sedan det färdiga förslaget var klart. Det är lätt att luften går ur en när politikerna bara stryker ett streck över ett förslag utan att ta hänsyn till vad som är gjort. Men vi vill inte släppa frågan utan att nu vill vi få ett besked.

Sörforsa byalag har under åren 2005–2009 haft 21 medborgarmöten där Sörforsa centrum har varit uppe på dagordningen.

Uppslutningen på mötena har varit mellan 15 och 35 personer varje gång, (och det har inte varit samma personer hela tiden). Förslaget som vi kom fram till i slutet av 2009 i samförstånd med kommunen, X-trafik, Vägverket och markägarna utan några överklaganden från närboende efter den obligatoriska utställningen.

Då räknade vi med att ombyggnationen skulle komma i gång under 2010 eller 2011.

I investeringsbudgeten var 4,5 miljoner kronor avsatta till Sörforsa centrum, (men då hade man redan förbrukat närmare 200 000 på konsultarvode).

Vid budgetarbetet 2010 tog förra majoriteten bort Sörforsa centrum från investeringsbudgeten, vilket vi tycker är helt horribelt när så mycket arbete är nerlagt. Det pratades om att var det Forsas tur att få ett fungerande centrum.

Under hösten 2011 mötte styrelsen i byalaget ansvariga tjänstemän på tekniska förvaltningen och plan och byggnadsförvaltningen. Här var vi samstämmiga att det bör göras något åt Sörforsa centrum när ett förslag ligger klart för att sätta i gång ombyggnationen.

Från 2010 fram till i dag har kommunen inte visat något intresse för att lägga in Sörforsa centrum i investeringsbudgeten. Undertecknad har varit i kontakt med ordförande för tekniska nämnden i början året. Har även pratat med Sven Bergström som sitter i fullmäktige, men ingen hör av sig.

Inom de politiska partierna framhåller man vikten av medborgarinflytande i de projekt som bland annat har med bygdens utveckling att göra.

Då undrar man varför vi ska lägga ner så mycket tid med att ha medborgarmöten när politikerna inte tar hänsyn till det arbete vi har gjort i Forsa, medborgarmöten för att öka demokratin och få människor att se och känna att vi kan påverka.

Vi hoppas att den nya majoriteten lägger in Sörforsa centrum igen i investeringsbudgeten för att senast 2014 komma i gång med ombyggnaden.

Jan Hjelm, ordförande i Sörforsa byalag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons