Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökta svar för att stänga skola

Jag har nu suttit och lyssnat på barn- och utbildningsnämndens extra sammanträde om Framtidens skola i Bollnäs kommun.

Annons

Jag känner mig mycket upprörd över det förslag till beslut som lades fram. Som mamma till tre söner som alla har gått på Segersta skola, en går fortfarande kvar där, men också som Segerstabo känner jag mig upprörd och orolig över hur det kommer att bli om inte skolan finns kvar. Många gemensamma byaktiviteter kommer att försvinna om det inte finns en skola här, social gemenskap är betydelsefullt för att människor ska må bra.

Jag känner mig också mycket lurad med tanke på alla fagra ord som kom från i stort sett alla partier på mötet på biografen i Kilafors i höstas där det inte var något parti som höll med Socialdemokraterna i frågan om att lägga ner någon skola. I slutändan håller ni alla varandra bakom ryggen och är dessutom stolta över det!

Jag ställer mig också mycket frågande till hur det är tänkt att alla elever ska få plats i Kilafors? Det känns som att det kommer att bli väldigt många elever på liten yta som det lokalmässigt ser ut nu. Hur tänker man med förskolan i Segersta, ska den vara kvar i skolbyggnaden eller har man tänkt flytta den till andra lokaler, vilka i så fall?

Någon politiker pratade om att barn ska ha ”den bästa tänkbara start i livet”. Då undrar jag om hon tror att det är att gå på en skola där det är stora klasser där jag är övertygad om att tysta och blyga barn inte blir lika sedda som på en mindre skola med mindre klasser? Samma politiker pratade också om ”lugn och ro för eleverna”. Det är jag också övertygad om att det blir mer av på en liten skola.

I den här debatten om Framtidens skola pratade man först bara om lokalkostnader som måste sänkas för att som man uttryckte det måste frigöra pengar till mer lärarresurser. Nu visade det sig att det inte skilde så mycket som man kanske hade tänkt i de olika förslagen. Det fanns helt enkelt inte något försvar att lägga ner någon skola på grund av det. Då svänger man och börjar prata om lärarkompetens i stället. På små skolor skulle man inte klara av att leva upp till lärarlegitimationsfrågan.

Här i Segersta tror vi att man skulle kunna lösa det problemet genom att flytta på lärare mellan skolorna, det gör man ju redan med musik och idrottslärare. Det borde ju vara lättare att några lärare flyttade på sig ibland än att flytta på en massa elever.

Till sist undrar jag varför det enligt kallelsen i Ljusnan skulle vara allmänhetens frågestund när det inte blev någon, vågade man inte anta den utmaningen?

Gunilla Svedberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons