Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sök samarbete med grannkommunerna

Då jag var initiativtagare till och ansvarig för att Nordanstigs Företagareförening bildades och deltog när Nordanstigs Utveckling konstruerades, känner jag mig skyldig att kommentera de senaste händelserna. Se klart på verkligheten. Ibland har man medborgerlig skyldighet att som i H C Andersens saga ropa: … titta, kejsaren är ju naken.

Annons

Att ledningen i Nordanstigs kommun inte har någon kontroll på eller förståelse för vad Nordanstigs Utveckling gör är beklagligt men förståeligt. Det beror enligt min uppfattning på bristande kompetens och intresse. Ett enda exempel: Hur diarieförs information till och från Nordanstigs Utveckling? Enligt min erfarenhet inte enligt gällande regler i lagen. Och då är det inte så lätt att hålla sig informerad. Brister i diarieföringen är dock en mycket större fråga än vad jag här vill gå in på.

När pengar betalas ut på det ena eller andra sättet, kan givetvis uppröra men har liten betydelse i ett större perspektiv – om det inte skett på ett olagligt sätt, vilket jag förutsätter att det inte har. Dessutom har man ju en ganska liberal syn på kommunkontoret i Nordanstig hur pengar kan betalas ut till anställda som den minnesgode säkert kommer ihåg.

Det viktiga beträffande kommunens stöd till näringslivet – det frågan gäller – är: Vad har Nordanstigs kommun gjort för att stödja kommunens företagsamhet under alla dessa år? Vad är resultatet och de långsiktiga effekterna av nedlagda kostnader, många tusen timmars arbete? Min hypotes är att det egentligen inte finns något påtagligt, värdefullt och bestående resultat av verksamheten. Tyvärr.

För att något ska lyckas krävs inte enbart vilja och ord utan också duglighet. Enligt min uppfattning saknas erforderlig kompetens i kommunledningen beträffande näringslivsfrågor. Ord hjälper inte om de inte kombineras med verklighetsförankrat engagemang och kunskap. Det finns inte några viktigare framgångsvariabler än kompetens och kunskap, inte ens en större påse pengar. Tyvärr hade väl inte PwC som uppdrag att – eller vågade inte – belysa detta i sin rapport till kommunledningen.

Om inte Nordanstigs kommun har förmåga att höja kompetensnivån beträffande näringslivsfrågor, vilket jag inte tror, anser jag att det klokaste är att lägga ner Nordanstigs Utveckling, spara pengarna eller fördela Nordanstigs näringslivspengar i Hudiksvalls och Sundvalls kommuner. En varande eller blivande företagare i Nordanstig har nog inte några problem med att jobba med någon utanför kommunen.

Gabriel Brånby, företagare i Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons