Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn- spännande konststad?

Söderhamns kommun äger 2 106 konstverk. Det är en stor konstsamling för en liten kommun. Stadens konst är allas konst.

Annons

Nu hoppas jag att dessa inom snar framtid visas på något sätt för allmänheten. Det kan vara miniutställningar, temautställningar eller ortsutställningar lite varstans i kommunen. Flera av bygdeföreningarna kan säkert hjälpa till.

Lillemor Svensson (S), ordförande i kultur- och samhälls-utvecklingsnämnden, svarade på en interpellation, ställd av mig för ett par månader sedan, att hon var villig att visa konstverken för allmänheten.

Ett konstverk ska inte vara undangömt eller bara placeras på ett tjänsterum. Det ska visas! Stadens konst är ju allas konst. Ett offentligt konstverk ska binda samman byggnader, natur och människor med varandra.

Ett offentligt konstverk ska underhålla och utmana. Och det gör det inte i garderoben eller i förrådet eller på tjänsterummet.

Söderhamns kommun köper i genomsnitt konst för drygt 150 000 kronor per år. Det är en ganska hög summa. Söderhamn är inte Sveriges mest spännande konststad – men den innehåller garanterat mer spännande konst än de allra flesta känner till.

Jan-Eric Berger (C)

Trönö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons