Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smutsig kolkraft måste ros i land

/
  • Kolkraften är på väg ut, flera av Vattenfalls kolkraftverk behöver avvecklas inom några år.

Vattenfall bjuder nu ut sin kolkraft och sina kolgruvor till försäljning. Uppenbarligen har de stöd av regeringen, vilket borde vara en skam för Miljöpartiet, skriver artikelförfattaren.

Annons

Det innebär att Sverige fråntar sig ansvaret att hejda upp till 1,2 miljarder ton växthusgaser att hamna i atmosfären. Det motsvarar hela Sveriges utsläpp under 24 års tid.

Klimatrörelsen och en del politiska krafter vill att Vattenfall i stället ska avveckla kolkraften för att bidra till att världen kan nå de viktiga klimatmålen.

De som stödjer försäljningen menar att det vore kapitalförstöring att avveckla i stället för att sälja. I dagens ekonomiska system tycks det vara värre att förstöra kapital än att förstöra planeten. Se bara hur världens stater agerade vid finanskraschen 2008. Då lyckades de mobilisera tusentals miljarder kronor i bankstöd på några veckor. I dag har samma länder bara lagt in cirka 70 miljarder kronor till Klimatstöd till de fattiga länderna. Och rika Sverige anser sig inte ens ha råd att ta avvecklingskostnaderna för Vattenfalls kolkraft.

Sverige och Vattenfall har tagit den smutsiga kolkraften i båten. Då är det vårt ansvar att ro i land med den nödvändiga avvecklingen.

Kolkraften är på väg ut, flera av Vattenfalls kolkraftverk behöver avvecklas inom några år. Tyskland vill lägga en del kolkraftverk i malpåse. Allt detta innebär en stor risk att Vattenfall kommer att få dåligt betalt. Då är det bättre att presentera en ordnad avvecklingsplan fram till 2030. Med den klimatansträngningen kan Sveriges delegater åka till klimattoppmötet i Paris med högburet huvud.

Torbjörn Vennström

aktiv i Klimataktion

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons