Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småhusägare tvångsförflyttas

Runt 5 000 boende i Malmberget tvingas flytta när hemorten sprängs bort, till följd av att LKAB:s gruva utvidgas.

Annons

De ryms inte i grannsamhället Gällivare, som har drygt 8 000 invånare. Många familjer kommer att tvingas bygga helt nya hus. Men till följd av ett, under de senaste två åren försvagat, äganderättsskydd räcker inte ersättningen från statliga LKAB och de boende hamnar i en ekonomisk rävsax.

Boende som drabbas av expropriation får idag ersättning enligt expropriationslagen om marknadsvärdet plus 25 procent. Att bygga nya hus kostar ungefär lika mycket i hela landet, däremot varierar marknadsvärdet på befintliga hus kraftigt. I Malmberget ligger marknadsvärdet på husen en bra bit under nyproduktionskostnaden.

Gruvindustrins framgångar är glädjande, men ett svagt äganderättsskydd innebär dessvärre att gruvbolagens fickor fylls medan småhusägare kan tvingas ta ytterligare banklån för att kunna bo kvar.

På många håll i Sverige saknas tillräckligt med bostäder i närområdet, vilket innebär att mellanskillnaden mellan nybyggnadskostnaden och expropriationsersättningen, måste finansieras av de boende.

Kan man inte få banklån för att finansiera mellanskillnaden, innebär det flytt någon annanstans i Sverige. Etiskt sett hör det inte hemma i en modern rättsstat, att konsumentledet drabbas av förluster för att kunna bo kvar på hemorten eller i praktiken deporteras på grund av otillräcklig privatekonomi.

Fram till för två år sedan gällde 4 kap 3 § 3 stycket expropriationslagen, som innebar att ersättningen till drabbade husägare i nämnda bostadssituation skulle motsvara kostnaden för att införskaffa en likvärdig bostad.

Villaägarnas Riksförbund kräver nu att lagrummet återinförs. För meningen med lagändringen var väl inte att bolag som statliga LKAB skulle busköra systemet i strid med regeringens CSR-policy (Corporate Social Responsibility) för statliga företag, Beatrice Ask och Peter Norman?

Ulf Stenberg

chefsjurist

Håkan Lindén

regionchef

Villaägarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons