Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut fred om Stenegård

Häromkvällen lyssnade jag på Markus Hellsten som under tre månader varit ansvarig för verksamheten på Stene. Kunnig entusiasm.

Annons

Visionären Julius Brun byggde Stenegård under 30 år med start mitten av 1800-talet. Privata ägare tog över i början av 1900-talet utan större framgång.

Länsstyrelsen trädde in och fördelade gårdens mark och skog till hugade. Slutligen köpte Järvsö kommun gården för en ganska billig penning. När så kommunsammanslagning skedde början av 1970-talet blev Stenegård i den stora kommunens ägo. Gökunge eller en tillgång ?

Om det blir försäljning finns risk att erhållna EU-bidrag måste betalas tillbaka och det vore väl beklagligt? Gården är i mycket gott skick – kommunens fastighetsavdelning är värd all heder för det. För kommunen är det en god affär att behålla gården i sin ägo. Tänk på alla sköna kronor som besökare medför. Det har man förstått i Ockelbo där man bidrar utan att knota till sin vackra trädgårdsanläggning. Politisk enighet råder.

Kära politiker. Glöm allt gamalt groll och slut borgfred i denna för bygden så viktiga fråga. Besöksnäringen är snart vår viktigaste inkomstkälla. Det som kallas ”shoppingturism” ökar kraftigt och stärker den kommunala ekonomin. Sälj inte utan bevara Stenegård som en lönsam investering och en stor kulturell tillgång.

Göran Josefsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons