Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopa PPM-systemet

Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF, är kritisk mot premiepensionssparandet eftersom det innebär ett tvångssparande med inbyggd otrygghet för människors pensioner.

Annons

Risken ligger ensidigt på den enskilde individen vid misslyckade fondval. Efter drygt tio års erfarenhet vet vi nu också att avkastningen i genomsnitt är låg och att förvaltningskostnaderna på sparandet är höga.

Den ursprungliga tanken med pensionsreformen var att en del av pensionen skulle fonderas och en del av pengarna skulle den enskilde själv få bestämma placeringen av.

Men så blev det inte. Endast 1,5 procent av de nytillkomna pensionsspararna gör ett eget fondval. Och den som lyckats sämst i sina fondval sedan starten har 82 öre på kontot medan den som lyckats bäst har 825 000 kronor på kontot.

PPM har blivit är en spelroulett där den med mest tur får en tryggad ålderdom, vilket är lättsinnigt och oacceptabelt.

Det står givetvis var och en fritt att spara till sin egen pension och kan då frivilligt välja ett privat pensionssparande med hög risk. Men det är fel att med tvångssparande tvinga medborgarna att spekulera på börsen om sin framtida ekonomiska trygghet. Vinnare blir fondförvaltarna men inte pensionsspararna. Därför bör PPM slopas och avgifterna i fortsättningen användas till att förstärka inkomstpensionerna. Det skulle gynna alla.

Jöran Rubensson

ordförande i SPRF

Roland Laurin

ordförande SPRF avdelning 12 Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons