Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp kollektivavtalen fria!

99,3 procent av alla företag i Sverige är småföretag. Medarbetarna i dessa ser sig definitivt inte som ett ”kollektiv”.

Annons

Kollektivavtal anses därför av allt fler som en gammal kvarleva från 1900-talet, som passar väldigt illa i dagens verklighet. Så även fackens övervintrade rätt att hota och tvinga fram ett kollektivavtal.

De flesta tror att i stort sett alla företag har kollektivavtal. Det är fel. Närmare 60 procent av småföretagen (1–49 anställda) har det inte. Försiktigt räknat innebär det att en halv miljon människor arbetar utan kollektivtal eller hängavtal. Det framgår av en färsk rapport från Företagarna.

Detta betyder inte att de skulle ha lägre löner eller sämre sociala förmåner än de i avtalsslutande företag. Tvärtom kan det till och med råda bättre förhållanden.

Nej – anledningen till att så många företag väljer att avstå från kollektivavtal är helt enkelt att kollektivavtalen är konstruerade för att passa stora avtalsslutande parter på var sin sida om ett riksomfattande förhandlingsbord. De har helt enkelt för dålig anpassning till ett snabbt föränderligt näringsliv.

Kollektivavtalet är det enda avtalet i svensk rätt som inte blir ogiltigt om det sluts under hot och tvång. En naturlig åtgärd vore därför att göra det helt frivilligt att teckna kollektivavtal. Detta skulle leda till mer flexibla avtal, som passar fler företag. En frivillighet kräver att facken blockadrätt balanseras med en regel om proportionalitet, att sympatiåtgärder förbjuds och att det fackliga vetot, som av någon anledning alltid drabbar företag utan kollektivavtal, avskaffas.

Det är nu dags att dra konsekvenserna av dessa orimligheter och göra kollektivavtalen – i likhet med alla andra avtal i svensk rätt – fria från hot och tvång.

Thomas Wanke

Företagarna

Janne Ström

ordförande Företagarna Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons