Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slå inte ihop flera kommuner

/

Jag tror inte att kommunsammanslagningar kan lösa landsbygdens problem. Låt oss behålla de 290 kommuner som vi har i dag och slå inte samman flera, skriver Jan-Eric berger (C).

Annons

Däremot är det viktigt att kommunerna samarbetar och samverkar.

Det utspel som Socialdemokraterna gjorde för några dagar sedan om att slå samman flera kommuner är ett mycket dåligt förslag. Jag tror inte på stordrift när det gäller kommuner. Det är bättre att utlokalisera flera statliga myndigheter och satsa på infrastrukturen.

Det finns inga belägg för att mindre kommuner klarar sina uppgifter sämre än de stora. I Norge har man i dag 428 kommuner, i Danmark 98 kommuner och i Finland 348. Dessa länder har betydligt färre invånare än Sverige.

Grunden för att samhällen ska fortsätta leva är jobben. I dag har var fjärde kommun i Sverige färre än 10 000 invånare. Det finns flera goda exempel på hur små kommuner klarat sig bra, till exempel Rättvik, cirka 10 000 invånare, Vansbro, cirka 6 800, och Bjurholm, cirka 2 600. Bjurholm är ju landets minsta kommun.

Ska kommuner slås samman så måste det ske frivilligt. Jag anser att det är bättre att vi aktivt jobbar för att utlokalisera flera myndigheter till de mindre kommunerna. Hela Sverige ska leva – regeringen ska se till att människor ska kunna bo i hela landet!

Att införa storkommuner kommer att öka urbaniseringen och utarma landsbygden ytterligare!

Jan-Eric Berger (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons