Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skygglappar ett recept för katastrof

JT Danielsson (MP) uppmanar oss (18/1) i Hudiksvall att hålla på vår "vinnande" modell.

JT, är det samma vinnande modell som hittills har sett Hudiksvalls kommuns invånarantal sjunka konstant de senaste 30 åren, samma vinnande modell som sett bland annat Hiab lägga ner sin verksamhet i Hudiksvall och som just sett Iggesunds Maskin gå i konkurs?

Annons

Som sett Iggesund Hårdkrom gå i graven och som sett Ericsson i Hudiksvall bli blott en skugga av sitt forna jag. Ett sjukhus som sakta men säkert monteras ner och det faktum att den minskande befolkningen tvingar de resterande att åka många mil för en så basal sak som att tanka bilen eftersom den krympande mängden invånare inte motiverar oljebolagen att driva bensinmackar. Är det den vinnande modellen du pratar om?

Att med skygglapparna på hävda att allt är bra och att de stora producerande företagen kommer att rädda kommunen med nyetableringar utan för ett ögonblick kontrollera verkligheten är ett recept för katastrof. Inte ens Iggesunds Bruks stora satsningar leder till fler arbeten, däremot till säkrare arbeten.

Den centrumnära handeln är bekväm och bra för dem som bor centralt i Hudiksvall. Den är också bra för oss andra men kanske inte på samma nivå. För om man ska vara ärlig, vilken verksamhet i Hudiksvalls centrum skulle påverkas negativt av ett handelsområde (till) utan för centrum. Vilka stora företag kan tänkas komma dit för att etablera sig och vilket hot innebär detta? Kommer guldsmederna, klädbutikerna, låssmeden, kaféerna, apoteken med flera att konkurreras ut av någon obestämbar jätte som ligger i Medskog? Knappast – så stort blir det inte eftersom det inte ligger i de externetablerande företagens intresse att bygga överallt. I norr har vi Birsta och i söder har vi Valbo. Att tro att de stora handelsföretagen skulle bygga så stort i Hudiksvall att de riskerar sina egna verksamheter i de större områdena är bara för naivt. Vad vi kan förvänta oss här är 3–5 sällanköpsbutiker, en trafikrestaurang, en lunchrestaurang av mer traditionellt slag för dem som arbetar i området. På sikt möjligen en livsmedelsbutik även om svårigheten att få lönsamhet på en sådan gör det mindre troligt. När det gäller sällanköpshandeln är det troligare att någon redan på orten befintlig flyttar ut snarare än att någon ny tillkommer.

Vad som ligger i vågskålen är ett långsamt borttynande eller en möjlighet att vända dagen nedåtgående spiral mot en trend med fler arbetstillfällen och en utbyggd besöksnäring.

Stefan Segerbrand (M) Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons