Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsbehovet också viktigt

I en insändare (4/6) pekar Laila Lindberg på det ansvar Sverige har för flyktingbarn. Jag har förståelse för det engagemang som finns för ensamkommande barn.

Annons

Barn och ungdomar som i sina hemländer upplever krig, förföljelse och oroligheter far naturligtvis illa i en sådan svår situation. Under 2011 mötte Migrationsverket 2 657 av dessa ensamkommande barn och Sverige är numera det land i Europa som tar emot flest asylsökande barn och ungdomar. En övervägande del av de barn som sökt skydd i Sverige de senaste åren kommer från Afghanistan och Somalia. Situationen i dessa länder medför att de allra flesta beviljas skydd. År 2011 fick 95 procent av de ensamkommande barn som kom från Afghanistan och Somalia uppehållstillstånd i Sverige.

Många barn kommer från länder där det är svårt att få handlingar som visar hur gammal man är. Migrationsverket måste därför göra en bedömning huruvida personen är minderårig eller vuxen.

Majoriteten av de ensamkommande barn som söker asyl i Sverige bedöms som barn också av Migrationsverket i den fortsatta prövningen av asylärendet. Som skyddsbehövande är behovet av skydd och inte ålder det centrala och helt avgörande för om en person kan beviljas uppehållstillstånd.

Vi är flera aktörer som tillsammans ska tillgodose barnens rättigheter. Att säkerställa en bra och trygg omsorg är ett kommunalt ansvar och majoriteten av de svenska kommunerna gör ett fantastiskt arbete trots att bristen på platser fortfarande är stor.

Fredrik Bengtsson, presschef Migrationsverket

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons