Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrota minutstyrningen i äldreomsorgen nu!

Peter Nordebo och Yanina Westergren (FP) menar att minutstyrningen inom äldreomsorgen bör skrotas i Bollnäs, precis som den gjorts i Landskrona.

Annons

Tidningen publicerade häromdagen ett bra reportage från Landskrona, där kommunen tagit bort minutstyrningen i äldreomsorgen och istället infört en modell med nivåbedömning. Den innebär att det totala behovet av tillsyn och omvårdnad klassificeras utifrån den äldres situation, men att vilka åtgärder som ska utföras vid varje tillfälle bestäms av den äldre och den tjänstgörande personalen vid varje tillfälle. Det betyder att den utmätta tiden kan användas på olika sätt olika dagar i veckan.

I Bollnäs har Folkpartiet föreslagit i en motion till kommunfullmäktige att vi ska skrota minutstyrningen, för att vända upp och ner på maktpyramiden. Det är den äldre och hens behov som ska styra innehållet i vår äldreomsorg – inte ett datorprogram (Laps care) på socialförvaltningen. Också personalen upplever att minutstyrningen ökar stressen och minskar möjligheten att jobba förnuftigt och nära de äldre och deras behov.

I Landskrona har det ändrade arbetssättet lett till större tillfredsställelse för de äldre och för personalen, samtidigt som det sparat pengar för kommunen. Vi känner inget behov av att socialförvaltningen inväntar behandlingen av vår motion. Att skrota minutstyrningen till förmån för ett friare system är en verksamhetsfråga som förvaltningsledningen kan besluta om utan att det först ska behandlas av fullmäktige!

Yanina Westergren och Peter Nordebo (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons