Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor kan läggas ned – fortare än vi anar!

Ja det kan bli verklighet om det senaste besparingsförslaget på barn- och utbildningsförvaltningen går igenom.

Annons

Barn- och utbildningsförvaltningen är i en enormt hårt pressad situation på grund av ekonomiska underskott sedan tidigare. Ett underskott på närmare 20 miljoner ska ”hämtas in” under de kommande 2-3 åren.

Samtidigt ska anpassningar göras utifrån mindre årskullar som är att vänta inom skolan. Under hösten har budgeten för kommande år förhandlats med oss fackliga organisationer och den har även antagits av barn- och utbildningsnämnden och ska antas av kommunfullmäktige i december.

Efter att budgeten antagits i barn- och utbildningsnämnden har teknik-, service- och fritidsförvaltningen aviserat att en ny modell ska användas för debitering av internhyror (alltså de hyror som kommunens övriga förvaltningar använder för sina verksamheter). Införandet av denna nya modell medför ökade hyreskostnader för barn- och utbildningsförvaltningen med 2,9 miljoner kronor.

Pengar som ”inte finns” i dagsläget. Detta innebär med andra ord att barn- och utbildningsförvaltningen kan tvingas stänga någon av våra mindre skolor för att anpassa verksamheten till de ökade hyreskostnaderna. Denna ytterligare besparing kan också leda till att barngrupperna i förskola och skola blir ännu större.

Om Bollnäs kommun höjer skatten med 50 öre har vi fortfarande den lägsta kommunala skatten i Norrland. Denna skattehöjning skulle ge kommunen drygt 20 miljoner mer i skattkistan och skulle därmed reducera underskottet.

Om teknik-, service- och fritidsförvaltningen ska revidera sitt sätt att debitera internhyrorna så måste de informera om detta till verksamheterna/förvaltningarna i god tid så att det kan räknas in i budgeten - speciellt i en så ansträngd situation som råder i dagsläget inom skolan.

Vi representanter från de fackliga organisationerna är starkt emot denna ytterligare besparing och kommer att göra vårt yttersta för att den inte ska verkställas.

Maria Larsson, Vision (tidigare SKTF)

Kristin Lisshamre, Lärarförbundet

Margareta Olofsson, Ledarna

Jan-Olof Blomberg, Lärarnas Riksförbund

Christina Hildingsson, Kommunal

Lars Nilsson, Sveriges Skolledarförbund

Lena Ljung, Sveriges Psykologförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons