Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolkaos i Bergsjö – använd nedlagda skolor

Därför har jag föreslagit att kommunstyrelsen beslutar utreda möjligheten att använda klassrum i nedlagda skolor i stället för att sätta upp moduler i Bergsjö, skriver SD:s Eva Persson.

Annons

På grund av asyl- och flyktingbarnens ankomst till Nordanstig, har det blivit ont om utrymme och lärarna får dela på varandras skrivbordsplatser när undervisningen planeras. Som akutåtgärd föreslår skolansvariga tjänstemän fler moduler på skolgården i Bergsjö. Bidrag ges av Migrationsverket, men det täcker inte kostnaderna.

Kommunen har lagt ner skolor i Strömsbruk, Jättendal och Harmånger. Att klumpa ihop allt till Bergsjö i stället för att använda nedlagda skollokaler, förklaras av skolchefsansvariga bland annat med att det lagstadgade "fria skolvalet" ger alla elever rätt att välja skola, även asyl- och flyktingbarn.

Men kollar man upp det framkommer att "fria skolvalet" gäller i mån av plats. Finns andra skollokaler ska dessa anvisas om "fritt skolval" ej kan tillgodoses. Därför har jag föreslagit att kommunstyrelsen beslutar utreda möjligheten att använda klassrum i nedlagda skolor i stället för att sätta upp moduler i Bergsjö – just nu gäller det fyra extra klassrum plus arbetsrum för lärarna, men på sikt vet ingen hur flyktingsituationen utvecklar sig och påverkar skolan. Ett dilemma i den här röran är också att kommunen har sparkrav på tiotals miljoner kronor.

Eva Andersson

SD-ledamot i utbildningsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons