Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsjobb bra inslussning för invandrare

I Centerpartiets agenda för glesbygden vill vi att en "grön svenska" införs för invandrare. Var skulle det passa bättre än i vår kommun som skogsnäringen intar en så central plats i tillvaron?

Annons

Vi tänker oss även att för många som flytt från krig och förtryck med hemska minnen med sig så skulle skogen med lugnet och stillheten vara en bra plats att bearbeta sina minnen och få nya perspektiv på sina liv. Vi vill även bilda en grön fadderverksamhet som en länk till skogsnäringarna där frivilliga insatser från föreningslivet skulle vara av stor vikt.

För att spetsa till det anser vi att skog och mark i glesbygd är en betydligt bättre miljö att komma in i det svenska samhället än asfalt och betong i en förort, därför vill vi skapa ett system med "gröna lotsar" för att hjälpa nyanlända invandrare att upptäcka skogsnäringarna och även en "grön SFI" det vill säga en yrkesinriktad svenska för invandrare med inriktning mot de gröna näringarna.

Vi är också medvetna att skogen för många och särskilt för nyanlända utlandsfödda är en skrämmande och obekant miljö, men med rätt vägledning och med kunnig och engagerad hjälp skulle kommunens natur kunna bli en källa till arbete, rekreation och även det ställe där man i lugn och ro finge tillfälle att via en tillämpad svenskundervisning komma snabbare in i det svenska samhället.

Jörgen Brink (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons