Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbrukare eller skogsmissbrukare?

En argsint skogsägare från Hertsjö tar i fredagens Ljusnan till orda. Han tycker inte att den som bor granne med en vacker skog ska få uttrycka ett önskemål om att den skogen ska lämnas orörd.

Annons

Han borde, menar skribenten, bara inse att det är ägarens fulla rätt att jämna sin skog med marken på det trista sätt som är gängse i dagens skogsbruk.

Grunden för denna exklusiva rätt, framhåller samme skribent, är ägandet. Äganderätten är grunden för alla fungerande samhällssystem. Påstår han. Men skogen skiftades ut till bönderna för bara 150 år sedan. Det blev signalen till en huggsexa utan like, och den pågår fortfarande. Skogen var dessförinnan allmänningar eller kronoskogar, vilket onekligen var lugnare på många sätt, och säkert bättre för miljön.

Nåväl, ägandet är populärt numera och LRF driver kampanjer för att vi som inte äger (= 97 procent av folket) ska stå med mössan i hand och se på när ägarna kör in på sin ägandes mark med stora tunga maskiner. Ägandet har sällan tagit fram det bästa hos människan.

Dessutom finns det oklarheter i just skogsägandet. Vad äger man? Äger man en fågel som råkar bygga bo i ett träd på marken. Har man rätt att utrota den? Jo, det är rimligt, tycks skogsägaren från Hertsjö mena.

Fåglar är inte längre säkra någonstans. Åtminstone inte i skogen, för i skogen lever ingen säkert. Mer än två tusen skogslevande arter är hotade, tack vare maskinernas effektivitet och skogsägarnas beslutsamma ägande.

Problemet är just uppfattningen att den som äger skog får göra som han/hon vill. Men så kan det inte vara. Det finns regler för allt annat, varför inte för skogsbruk? Ägandet finns i ett samhälle, även skogsägandet. Och det är snarare lagar och regler, skrivna och oskrivna, som är grunden för alla fungerande samhällssystem. Med andra ord är det orimligt att inte ta hänsyn till sina grannar och till andra människor. Men även till fåglar och till allt levande.

Det går bra att bruka skogen ändå. Och ibland avstå.

”Någon äger skogen” skriver skogsägaren. Jaha? Men vill denne någon vara en samhällsmedborgare eller en simpel skogshuligan? Vill han vara en riktig skogsbrukare eller en skogsmissbrukare?

Det är frågan.

Thomas Tidholm

styrelseledamot i Föreningen Skydda Skogen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons