Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatten ska inte finansiera homofober

Den ideella sektorn i Sverige är i hög grad beroende av statlig och kommunal finansiering.

Annons

Detta oavsett om det handlar om trossamfund, kultur- eller idrottsföreningar. Det handlar om miljarder varje år. Borde vi då inte ha lite fler krav på vilka vi betalar ut dessa pengar till? Ska vi verkligen finansiera med dina och mina skattepengar organisationer som är homofoba, transfoba eller rasistiska eller sådana med en tveksam demokratisyn?

Offentliga medel från stat, kommun eller landsting betalas ut till en mängd organisationer. Somliga av dessa är inte välvilligt inställda till hbtq-personer. I ett land med yttrandefrihet måste även hbtq-kritiska åsikter kunna framföras, det är givet. Yttrandefriheten måste värnas mer än det mesta. Men det är orimligt att det offentliga finansierar allt. Verksamheter som finansieras av skattemedel bör rimligen följa några enkla regler om allas lika värde och stå upp för grundläggande rättigheter. Om verksamheten motarbetar hbtq-personer, motverkar demokrati eller sprider rasism vill vi inte vara med och subventionera den.

Vi vill därför att det görs en översyn av alla regelverk kring bidrag till organisationer för att se på vilka krav och villkor som är rimliga att ha. Vi förväntar oss att organisation som tar emot bidrag ska vara inkluderande även för hbtq-personer och synliggöra hbtq-personer i sin verksamhet. Detta synsätt måste vara grundläggande i ett modernt land som Sverige. Då måste också det synas i de regler som styr hur bidrag delas ut från staten, från landstingen och från kommunerna. Det ansvaret måste tas av våra politiker runt om i landet. Bidragsreglerna måste styras upp så att organisationer blir av med bidrag om de är homofoba, transfoba, rasistiska eller motverkar grundläggande demokratiska värderingar.

Fredrik Saweståhl

förbundsordförande

Öppna Moderater – Moderatrenas hbt-förbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons