Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattebetalare ger mer än vindkraften

Återbäring till vår landsbygd skriver en insändare (10/12) och avslutar med att det kan handla om mycket pengar om vi bygger vindkraftverk i naturen, det är förutsättningen.

Annons

Det är ett utmanande sätt att se på vår natur – kulturlandskap, som en ekonomisk part att utnyttja till ekonomisk vinning, huvudsakligen för kraftindustrin.

Naturen är vår livspartner, inte vår hora att utnyttja när det passar. Eller som hallick att sälja till exploatörer med öppen pung.

Sverige är nettoexportör av el, vi behöver inte mer el och vi har ingen elproduktion med CO2-belastning. Bygg kraftverken där de kan sänka CO2-halten – utefter kontinentens kuster. Vi har sålt ut våra älvar och strömmande vatten, att nu sälja våra horisonter med skäl att det eventuellt kan vara lönsamt för markägare och för att stärka kommunala kassor är fullständigt fel.

Naturen är vår främsta rekreationskälla, all forskning visar det och allt tydligare blir behovet. Besöksnäring är hälsingarnas växande framtidsbransch, människor söker natur – och kulturupplevelser som första alternativ, och vi har unika möjligheter att småskaligt ta till vara den efterfrågan.

Vi ska arbeta för att återerövra den biologiska mångfalden i strömmande vatten, bygga omlöp och vandringsvägar för fisk och annat liv. Vårda våra pärlor i bär- och svampmarkerna och lyssna till tystnaden. Minnas alla berättelser och upplevelser i vårt kulturlandskap.

På Finnskogen i väster, och i norra delarna av Bollnäs, projekteras och byggs mer än sexhundra (600) kraftverk just nu. Bevilja inte tillstånd att bygga dem! En ny skattebetalare ger mer i kommunala kassan än ett vindkraftverk och markägarna har redan nu bra avkastning på sitt kapital!

Vi ska vårda vårt arv, våra liv, och vår kultur. Det blir vi lyckliga av. Inte av smulor när vi säljer ut vår naturs möjligheter.

Kjell Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons