Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatte- eller licensfinansierad media?

Signaturen Anders vid Ljusnan tycker att svenska folket ska få säga sitt om framtidens media, precis som brittiska BBC låtit britterna göra.

Annons

BBC har enligt Mittmedias kulturchef Gunilla Kindstrand (21/7) startat en medborgaranalys internt och inbjudit alla medborgare till förslag om utformning av dess framtida medieroll. Ett bra initiativ! Det skulle nog även vara ett bra demokratiskt alternativ för SVT och SR inför kommande sändningstillståndsbeslut 2019?

Den stora frågan är dock hur vi ska få balans mellan det privata näringslivets krav på vinster och dess samhällsansvar och konsumenternas behov av korrekt och relevant information.

Jag kan inte se något större hinder för public service att anlita entreprenörer för lämpliga uppdrag såsom i Storbritannien. Vidare bör man nog överväga att slå ihop/samordna (rationalisera genom sammanslagning av) radio och tv till en medieenhet, som public service.

Seriös privat media (med sina sinande annonsintäkter) har i dag problem med lönsamheten, troligen på grund av den privata marknadens hårda krav på lönsamhet med vinster på över tio procent, bland annat för att producentorganisationerna har för starka krav och resurser genom lobbyist- och pr-grupper. Konsumenterna å sin sida har funnit andra alternativ och har problem att få igenom sina krav på relevant information och förströelse till rimliga kostnader.

Vårt samhälle behöver både privat media och public service i balans vad gäller lönsamhet och samhällsansvar och konsumentnytta.

Anders vid Ljusnan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons