Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärp lagen mot blufföretagen

Plågan med bluffakturor och hätska säljtelefonsamtal till både privatpersoner och företag bara ökar.

Annons

Rent juridiskt är det bedrägerier och har inget som helst stöd i lagen. Därför är uppmaningen till alla som får en faktura för något de inte beställt – bestrid! Tyvärr oroar sig många för betalningsanmärkning och betalar därför ändå.

Något behöver göras. Bedrägerier av denna typ omsätter närmare två miljarder kronor varje år. Socialdemokraterna vill ha ångerrätt för företagare, men hur ska man ångra ett avtal man aldrig ingått, ett avtal som dessutom är bedrägeri? Det behövs andra åtgärder.

I början av 2000-talet plågades internetanvändarna av modemkapningar där modem togs över, vilket resulterade i skyhöga fakturor. Det hela försvann när ansvarig minister samlade alla berörda parter för samtal. Där övertygade man bland annat Nordea att stoppa alla postgirobetalningar till och från bedragarna. Nu uppmanar vi Beatrice Ask att göra samma sak. Med ett enda beslut kan vi omgående slänga en rejäl näve grus i maskineriet för brottslingarna! Nästa steg bör vara att ge Datainspektionen i uppdrag att granska inkassobolagen närmare, och dra in tillstånden för dem som inte sköter sig.

Ingen ska behöva drabbas av obehagliga telefonförsäljare som hotar med kronofogden om du inte betalar något du inte har beställt. Pengarna behövs bättre i hederliga medborgares och företags fickor där de skapar nya möjligheter och jobb.

Magnus Svensson (C), Söderhamn

distriktsstyrelseledamot C Gävleborg

Therese Hedberg Lundblad

distriktsordförande CUF Gävleborg

Rickard Nordin (C)

konsumentpolitisk talesperson och riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons