Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapade till Guds avbild

Med anledning av vad som hände i Norge fredagen den 22 juli, har man på insändarsidan funderat över hur många varianter det finns på människan – Guds avbild.

Annons

Att det med tiden blivit många varianter, av både skrämmande och problematiska slag, råder inget tvivel. Ibland kan man undra, om skulden till detta ligger hos skaparen eller det skapade.

I Predikarboken 7:30 finns en viktig notis att beakta: "detta har jag funnit, att Gud gjort människorna sådana de borde vara, men själva tänker de ut många slags påfund". Där har vi en förklaring till att det kan gå så snett för vissa människor. Man nöjer sig inte med sin gudomliga roll, utan väljer egna livsmönster, och skadar både sig själv och andra genom att utnyttja sin möjlighet till fritt val.

Gud gjorde inget robotsystem, för att styra de människor han skapat, utan försåg oss med en fri vilja, som gör oss personligt ansvariga för våra handlingar. Detta är en viktig del av vår mänskliga särart, som skiljer oss från den övriga skapelsen och dess instinktiva reaktioner för överlevnad och existens.

Tyvärr har inte alla människor tagit det ansvaret på allvar, utan ger sig hän åt destruktiva beteenden, som ödelägger istället för att skapa goda levnadsförhållanden. Det som skulle vara kronan på verket blir i vissa fall en katastrof.

Vansinnesdådet i Norge är ett ytterst skrämmande exempel på detta. Anders Behring Breivik hade definitivt missförstått sin roll och gått en helt egen väg, trots att han haft chans att välja något betydligt bättre.

Jerker Sjölander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons