Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadeskjuten Moder Jord applåderar trött på läggmatch

/

Skribenten om en ekonomisk läggmatch ...

Annons

Matchreferat från en läggmatch: På den ena spelplanen har 62 personer ställt upp. De äger lika mycket som den fattigaste halvan av jordens befolkning tillsammans. På dess avbytarbänk: den procent av jordens befolkning som äger mer än de resterande 99 procenten tillsammans. Runt målgården har de transnationella bolagen murat en vägg.

På den andra spelplanen trängs 200 nationalstater och 700 miljoner människor som tvingas leva i extrem fattigdom. På avbytarbänken leker 530 000 barn under fem år som under 2016 kommer att dö i diarrésjukdomar.

På läktaren en febrig och skadeskjuten Moder Jord som applåderar trött men hoppfullt.

Domaren blåser igång matchen. De 62 spelar skjortan av nationalstaterna som mest pekar finger åt varandra och verkar ointresserade av vad som pågår. När domaren letar efter röda kortet passar bolagen på att skjuta över intäkterna från biljetter och tv-rättigheter till krokodilöarna. Gång på gång utvisas hela folkgrupper utan att någon riktigt förstår varför.

Matchen slutar 99-1. Tröstmålet, ett vackert färgat plåster på såren.

Ur tv-studions matchanalys: Nationalstaterna är piskade att börja samarbeta och utan en anständig regelbok kan vi lika bra släcka ned sändningarna.

Pontus Björkman

engagerad i Latinamerikagrupperna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons