Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska vi utbilda för norska vården?

Tankar och reflektioner från specialistutbildade sjuksköterskor inom intensivvård i Hudiksvall

Annons

Angående artikeln då Eva Tjernström uttalade sig angående lönerna för sjuksköterskor.

Heja på alla grundutbildade sjuksköterskor, hoppas ni når ert mål.

Men Eva, om staten ska höja lönerna, då kanske det ska vara som i Norge där de inte har landsting (fylkeskommun) utan sjukhusen är statliga.

Så som vi ser det så är väl landstinget vår huvudman, som i så fall får yrka från staten om pengar till våra löner. Hur prioriteras det vart pengarna ska gå?

Det ser i alla fall ut som det finns pengar till bonus och stafettläkare i detta landsting (vi toppar listan i Sverige angående kostnader för stafettläkare). Men vad ska alla läkare göra om det inte finns sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor? Det är ju ändå så att vi i team driver vården.

Hur ska ni kunna rekrytera dagens ungdom till sjukvården, de har högre krav och jämför likvärdiga högskoleutbildningar i sina yrkesval. För att locka dessa måste sjuksköterskeyrket göras attraktivare, bland annat lönemässigt.

Vi vill inte utbilda sjuksköterskor som sedan väljer att åka till Norge där grundutbildade sjuksköterskor tjänar cirka 30 000 kronor per månad, specialistsjuksköterskor 55 000 kronor per månad, i norska kronor.

Karin H och Marie W, specialistsjuksköterskor på IVA Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons